Észak-Korea szerint sikerült megfékezniük a koronavírus-járványt, feloldhatják a korlátozásokat a fővárosban

2022. május 30. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az észak-koreai rezsim részben feloldotta a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat a fővárosban, Phenjanban, miután Kim Dzsongun vezető szerint sikerült megfékezniük az ország (hivatalosan) első járványhullámát – jelentette hétfőn a dél-koreai Jonhap hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva. Eszerint a phenjani lakosok május 12. óta először hagyhatták el otthonaikat, és az üzletek is lassan kezdenek kinyitni.

Ugyanakkor a Korea-közi ügyekkel foglalkozó dél-koreai egyesítési minisztérium szóvivője azt mondta, nem tudja megerősíteni ezt a jelentést, mivel az északi állami média nem jelentette be a döntést – írja a Reuters.

Az észak-koreai állami média (KCNA) a politikai bizottság vasárnapi ülése után annyit közölt, hogy „a járványhelyzetet az egész országban ellenőrzés alatt tartják, és a helyzet javul”.

A KCNA május közepén jelentette be, hogy az országban tömeges „lázas megbetegedés” ütötte fel a fejét április vége óta. A lázas megbetegedés alatt a Covid–19 omikron variánsa értendő: a tesztek hiánya miatt ugyan elég kevés ember esetében állapították meg a koronavírust, de a tünetekről és a terjedés sebességéről szóló leírások alapján a külső szemlélők szerint egyértelműen koronavírus-járványról van szó.

A 26 milliós országban már több mint kétmillió beteget regisztráltak „lázas megbetegedéssel”. A hivatalos adatok szerint május 30-ig 70-en haltak bele a fertőzésbe, de ezt a számot ugyanolyan nehéz komolyan venni, mint bármilyen más észak-koreai közlést. Az észak-koreai járványhelyzetről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!