Megjelent a világ első orrba fújós Covid-vakcinája Oroszországban

2022. április 2. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszországban 2022. április 1-én engedélyezték a világ első orrban alkalmazható SARS-CoV2 elleni vakcináját – írta Dobson Szabolcs gyógyszerész, gyógyszer-engedélyezési szakértő.

Az orosz Egészségügyi Minisztérium Telegram-csatornáján péntek este tette közzé, hogy nyilvántartásba vette a Gam-Kovid-Vak (Szputnyik V) vakcina nazális, azaz orrban alkalmazható formáját a SARS-CoV2 fertőzés megelőzésére, amelyet a Magyarországon is alkalmazott Szputnyik vakcinához hasonlóan a Gamaleja Intézet dolgozott ki.

Mint a magyar szakértő írta, a vakcina, csakúgy mint a Szputnyik V, két komponensből áll, amelyek adenovírus vektorokon alapulnak. Speciális permetező fúvókával fecskendezik be az orrüregbe háromhetes időközzel.

Az orrban való alkalmazás, szakkifejezéssel az intranazális immunizálás nyálkahártya-immunitást alakít ki a SARS-CoV2 vírus okozta koronavírus fertőzés ellen a légúti nyálkahártya felszínén – részletezte Dobson.

A vakcina orrba történő beadása megnövekedett ellenanyagszintet eredményez a vérben és az orrváladékban, továbbá vírussemlegesítő ellenanyagokat a vérben. Sejtes immunválasz is kialakul.

Egyelőre a vakcina használata a 18 éves és annál idősebb személyek számára engedélyezett Oroszországban.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!