Romániába költözteti a gyártás egy részét a Zalakerámia

2024. október 16. – 15:16

Másolás

Vágólapra másolva

Leszerelik a Zalakerámia romhányi üzemét, a tófeji egység pedig augusztus óta nem termel, azaz gyakorlatilag teljesen leállt a cég magyarországi termelése, írja a HVG. A lap úgy tudja, a patinás magyar csempegyártó Kolozsvárra költözteti a romhányi gyár technológiáját.

A cikk miatt megkerestük a Zalakerámiát, a cég a kérdéseinkre megerősítette, hogy az építőipar évek óta tartó általános visszaesése miatt a Lasselsberger-cégcsoport termékoptimalizálás mellett döntött, emiatt a romhányi egység néhány elemét valóban a cégcsoport külföldi termelőegységei veszik át, más részeket a tófeji gyárba tervezik áttelepíteni. Mint írják, a Romániában (Kolozsváron) zajló Lasselsberger-beruházás részben a Zalakerámia beruházásának is tekinthető.

A vállalat tavaly májusban közölte, hogy csoportos létszámleépítést hajt végre a Zala megyei Tófejen található üzemében, az ott dolgozó több mint 200 ember közel 90 százalékát elbocsátották. A HVG azt írja, a gyártás idén ugyan újraindult Tófejen, augusztusban azonban ismét leállt az üzem, és februárig biztosan nem fog termelni.

A romhányi üzem jövője azért fontos kérdés, mert a két gyár közül ez képvisel magasabb technológiai minőséget, néhány éve komoly beruházást hajtottak végre a gyártás korszerűsítése érdekében. A HVG úgy értesült, hogy itt nem volt csoportos leépítés, az emberek „önkéntes alapon, apránként szállingóztak el” az egyik forrásuk szerint, aki úgy tudja, a romhányi telephely logisztikai bázisként funkcionál mostantól. A Zalakerámia anyacégének, a Lasselsbergernek romániai érdekeltsége, a Sanex bázisa Kolozsváron található: a HVG szerint az új gyártóeszközök érkezésével az üzem egy, a város mellett található ipari parkba költözik, az új termékek gyártása várhatóan már 2025-ben megindulhat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!