Szlovákiai magyar milliárdoshoz került a székelyföldi Csíki Sör

2024. október 9. – 12:05

Másolás

Vágólapra másolva

Világi Oszkár szlovákiai magyar milliárdos és egy régi üzlettársa tulajdonába került Lénárd András Csíki Sör-alapító két cége, és valószínűleg hozzájuk kerül majd a Csíki Sört gyártó cég is – írja a Magyar Hang bírósági papírokra hivatkozva.

A Tiltott Csíki Sört gyártó Lixid Projekt korábban Lénárd András székelyföldi vállalkozó, és egy holland cég tulajdonában állt. A holland cég aztán tavaly karácsonykor fizetésképtelenség miatt csődeljárást indított a részben a tulajdonában lévő vállalat ellen, és erre jó oka is volt, mivel az a Magyar Hang szerint katasztrofális pénzügyi helyzetbe került.

A holland tulajdonos mellett egy román üvegforgalmazó is csődeljárást indított a sört gyártó cég ellen, állításuk szerint a Lixid Projekt nem fizette ki a nekik küldött számlákat. Idén április végén aztán mindkét eljárás megszűnt, az üvegforgalmazó által indított azért, mert rendezték a számlákat, a másik pedig azért, mert a holland cég elállt a csődeljárástól.

A holland cég mögött egész végig Világi Oszkár állt, aki a csődeljárással akarta kiszorítani Lénárd Andrást a cégeiből. Ez a jelek szerint sikerült is neki, a román céges adatbázis szerint egy holland cégen keresztül most már Világi Oszkár, és régi üzlettársa, Sabol Jan a tulajdonosai két, korábban Lénárdhoz tartozó cégnek:

  • a csíki csipszet gyártó Pityóka Gyár SRL-nek;
  • és a Magyar Hang szerint a márkaneveket és védjegyoltalmakat birtokló Csiki Retail SRL-nek.

Lénárd András már szeptember végén bejelentette, hogy kiszállt a Csíki Sört gyártó cégéből és eladta 50 százalékos részesedését a másik tulajdonosnak. A Magyar Hang szerint ez a tranzakció a céges adatbázisokban még nem látszik, de ezt támasztja alá, hogy a cég ügyvezetője most már a másik két átvett céget is vezető, szlovákiai Spisák Róbert.

Világi Oszkár szlovákiai magyar üzletember, aki az 1990-es évek elején a csehszlovák parlament alsóházának alelnöke volt. Most a Mol vezérigazgató-helyettese, a Slovnaft vezérigazgatója, és számos vállalat tulajdonosa. A Telexen tavaly decemberben készítettünk interjút vele, akit érdekel, itt olvashatja vissza.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!