Az MVM venné meg a román E.ON-t? A német cég szerint még nincs megállapodás

2024. október 2. – 13:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az állami MVM szeretné felvásárolni a romániai E.ON-t – adta hírül a Maszol. A lap értesülése szerint a magyar cég már egyezséget is kötött a német tulajdonban lévő, villamosenergia- és földgázpiaci vállalattal. Kerestük az MVM és az E.ON hazai kommunikációs munkatársait, akiktől azt a választ kaptuk, hogy folyamatban levő tranzakciós ügyet nem kommentálnának. Az E.ON annyit jelzett, hogy a romániai ügyletről biztosan nem a magyar cég fog kommunikálni, de a kérdésünket eljuttatták a központba.

Alexander Ihl, az E.ON kommunikációs vezetője valóban válaszolt, mint mondta, az E.ON a stratégiájának megfelelően folyamatosan felülvizsgálja portfólióját a fenntarthatóság, a digitalizáció és a növekedés stratégiai programjának előmozdítása érdekében. Ezzel összefüggésben az E.ON stratégiai felülvizsgálatot hajt végre romániai kiskereskedelmi üzletágáról, amint azt az év elején közölte is.

Ez a stratégiai felülvizsgálat még nem zárult le, és az E.ON nem kötött megállapodást az adásvételről.

Az E.ON és az MVM közötti potenciális tranzakcióról a romániai magyar lap szerint csak a parlamenti és elnökválasztások után terveztek beszámolni a nyilvánosságnak a szerződő felek. A lap forrásai szerint a létrejövő tranzakcióról azonban már tájékoztatták Marcel Ciolacu miniszterelnököt is. Az E.ON korábban a Romgazzal és az OMV Petrommal is tárgyalt a lehetséges adásvételről, de úgy tűnik, az MVM tette a legkedvezőbb ajánlatot.

A magyar energiaszakma általunk elért képviselői megosztottak voltak, volt aki azt jelezte nekünk, hogy számára ez az ötlet új, de amennyiben ennyi pénze van az MVM-nek, akkor igazán fordíthatná azt a hazai energiamix rendbetételére. Lenne például feladat a Mátrai Erőművel, vagy azzal, hogy a hazai napenergia-kapacitásokhoz képest csak elenyésző mennyiségű tárolási lehetőségünket bővítsük.

Más forrásunk azt mesélte, hogy a potenciális tranzakciót érdemes nagyobb kontextusba helyezni. Nagyjából egy éve zajlik az előkészület, a német energiacégek portfóliótisztítása még az RWE-E.ON, vagyis két nagy német energetikai cég tranzakciója idején kavarodott fel. Az Innogy céget 2016. április 1-jén hozták létre, az új entitás egyesítette az RWE leányvállalatait: 2018 márciusában viszont bejelentették, hogy az E.ON felvásárolja az Innogyt. Ugyanakkor nem tarthatott meg minden portfólióelemet. Az MVM Csehországban már megvette az Innogy nevű céget, és azt nagyon szereti. A társaság nemcsak nyereséges, de van egy olyan olvasata is a működtetésnek, hogy az MVM itthon ugyan olcsón szolgáltat, de a nemzetközi aktivitása nagyon sikeres. Ennek a folytatása lehetne a román cég megvásárlása.

Ugyanakkor olyan energiapiaci szakemberrel is beszéltünk, aki fanyalgott Romániával kapcsolatban, mint mondta, nagyon magasak az adókulcsok, különadók is vannak, a román energiapiac, ha lehet, még rosszabb, mint a magyar.

Az E.ON Romániában 3,4 millió földgázfogyasztót szolgál ki, ezzel a második legnagyobb szolgáltató a lakossági fogyasztók körében az Engie után a maga 41 százalékos piaci részesdésével. A villamos energia terén kisebb a részesedése, csupán mintegy 5 százalék.

Az említett Innogy Csehország első számú földgázkereskedője, amelynek jelenléte egyre erősebb a villamosenergia-kereskedelem piacán is. A cseh vállalat több mint 1,6 millió lakossági és vállalati ügyfelet lát el energiával. Azért a cégért az MVM Zrt. 600 millió dollárt fizetett, ha esetleg tényleg összejön az üzlet, akkor ebből az árból lehet majd kiindulni, ha valaki meg szeretné tippelni, hogy mennyibe fájhat a portéka.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!