Elutasították a bérmegállapodást, sztrájkba kezd a Boeing 30 ezer dolgozója

2024. szeptember 13. – 08:58

Elutasították a bérmegállapodást, sztrájkba kezd a Boeing 30 ezer dolgozója
Egy munkás sztrájkot támogató táblát tart a washingtoni Rentonban – Fotó: David Ryder / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Boeing dolgozói csütörtök este megszavazták, hogy sztrájkba kezdenek a magasabb bérekért. A munkabeszüntetés idejére leáll a repülőgépgyártó legerősebb típusának számító gép gyártása, miközben a vállalat így is jelentős késésekkel küzd, adóssága pedig egyre növekszik – írja a Guardian.

A Boeing nemrég beiktatott új vezérigazgatója, Kelly Ortberg még a szavazás előtt azt kérte a dolgozóktól: ne sztrájkoljanak, mert azzal a vállalat „fellendülését” veszélyeztetik. Hiába a vezérigazgató kérése, a Boeing amerikai csendes-óceáni, északnyugati régiójának mintegy 33 ezer dolgozója 94 százalékban leszavazta a szakszervezetük és a vállalat között létrejött ideiglenes megállapodást, és egy pénteken kezdődő sztrájk mellett döntöttek.

A repülőgépipari dolgozók szervezete és a Boeing között előző hétvégén maratoni tárgyalások zajlottak, amiből egy előzetes megállapodás született. Az egyezmény egy négyéves szerződésben 25 százalékos béremelést ígért, de ez bőven elmaradt a szakszervezet által szorgalmazott 40 százaléktól. A szakszervezeti vezetés a jóváhagyást javasolta, de számítottak a megállapodás elutasítására, mivel a tagok túlnyomó többsége negatívan reagált.

A dolgozók a hét elején a Boeing washingtoni Everettben található gyártóüzeme előtt tartottak tüntetést a megállapodás ellen. A Boeing 2010 óta 68 milliárd dollárt költött részvény-visszavásárlásra és osztalékokra. Eközben a vállalatot hiába sújtják botrányok, hatalmas fizetéseket kaptak a felső vezetők: a távozó vezérigazgató, Dave Calhoun 45 százalékos fizetésemelést kapott még tavaly.

A Boeing mögött nehéz hónapok állnak. Év elején kiszakadt az egyik repülőjük ajtaja, és azóta rendszeresen hasonló problémák merülnek fel, ami jelentős részben épp a vállalati kultúrára vezethető vissza.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!