Műanyagból műanyagba: nekiestek a környezetvédők az olimpia kólás poharainak

2024. augusztus 8. – 09:24

Műanyagból műanyagba: nekiestek a környezetvédők az olimpia kólás poharainak
Az olimpia repoharai – Fotó: Sebastian Kahnert / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Minden idők legzöldebb olimpiáját ígérték a párizsi szervezők, de környezetvédelmi szervezetek szerint ez nem köszön vissza a valóságban. Most az olimpia egyik főszponzorát, a Coca-Colát támadják, amiért az túl sok műanyagot használ.

Francia környezetvédők azt tapasztalták, hogy az olimpia italos standjainál bevett gyakorlat az, hogy a műanyag repoharakba műanyag palackokból töltik ki az italokat. Az aktivisták szerint ez a tevékenység nem más, mint zöldre festés (greenwashing), feleslegesen töltik ki több millió műanyag palack tartalmát egy másik műanyagba.

A Coca-Cola az olimpia és paralimpia kizárólagos beszállítója, a két eseményre 18 millió adagnyi itallal készült. A cég közleményében azt írta, hogy „támogatja a játékok törekvéseit az egyszer használatos műanyag csökkentésére”, és az italok több mint felét, 9,6 milliót egyszer használatos műanyag nélkül adagolják ki italgépekből. A cég szerint ott használnak műanyag palackokat, ahol nem tudtak italgépeket telepíteni technikai vagy logisztikai nehézségek miatt, és csak így tudták betartani az élelmiszer-biztonsági feltételeket.

A francia törvények szerint nyilvános helyeken nem lehet egyszer használatos műanyag palackokat forgalmazni, de az olimpia mentességet kért. Részben a sportolók érdekeire hivatkozva. Ha lezárt palackot kapnak, nem fordulhat elő semmilyen szabotázs, nem csempészhetnek doppingszert az italukba.

Több francia környezetvédelmi szervezet a repoharakban is veszélyt lát. A két euróba kerülő, 13 millió darabszámban legyártott pohár egész egyszerűen túl dekoratív és az olimpiát idézi, így nem fogják visszavinni a szurkolók, hanem szuvenírként hazaviszik A Guardian szerint több olyan szurkoló volt, aki nem is tudta, hogy újrafelhasználható poharat kapott.

Nathalie Gontard, a francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Kutatóintézet kutatási igazgatója, a műanyag hulladékról szóló Plastique, Le Grand Emballement című könyv szerzője szerint a műanyag palackokból műanyag poharakba való kiöntés „kissé bizarr módja a műanyagszennyezés kezelésének”.

„A közönség nem hülye, és mindenki csalódott” – mondta Gontard, aki szerint minden helyszínen gépből kellett volna adagolni az italokat, és ott helyben elmosni és újra felhasználni az ivópoharakat. Megjegyezte, hogy a műanyag újrahasznosítása energiaigényes és korlátozottan ismételhető.

A környezetvédők mellett egészségügyi szakértők is támadják a Coca-Colát, ami szerintük az egészségtelen cukros italaikat a sporttal mossa tisztára. Trish Cotter és Sandra Mullin, a Vital Strategies globális egészségügyi csoport munkatársai szerint ezek a cukros italok kevés vagy semmilyen tápértékkel nem rendelkeznek, és az ilyen egészségtelen termékek népszerűsítésének nincs helye a sportban. A páros a BMJ Global Health című folyóiratban azt írta, hogy a cukros italok népegészségügyi problémát jelentenek, hozzájárulnak az elhízáshoz, a cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz és szívbetegségekhez.

„A Coca-Colával való további együttműködéssel az olimpiai mozgalom azt kockáztatja, hogy bűnrészessé válik a rossz táplálkozás, a környezetromlás és az éghajlatváltozás globális járványának fokozásában” – írták a szerzők, akik úgy vélik, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak meg kéne szakítani a kapcsolatot a Coca-Colával, és ezzel a bolygó, a nézők és a sportolók is jól járnának.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!