300 milliós bírságot kapott a Wizz Air, mert a drágább csomagok irányába terelte az utasokat

2024. augusztus 3. – 10:42

Másolás

Vágólapra másolva

A szakmai gondosság követelményét sértő kereskedelmi kommunikációt folytatott az automatikus utasfelvételi szolgáltatás lényeges jellemzőiről a Wizz Air, illetve a légitársaság elhallgatta, hogy egyes szolgáltatási csomagjainak részét képező „többletszolgáltatásokat” külön-külön is megvásárolhatják a fogyasztók, ezzel a cég a drágább csomagok irányába terelte a fogyasztókat – írja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleményében.

A GVH szerint ezzel a légitársaság megsértette a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalmát, ezért 307 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A Wizz Air szerint „a foglalási folyamata eddig is egyértelmű, jól érthető és átlátható volt, és az utasok érdekeit szolgálta”.

A légitársaság „megkérdőjelezi a bírság jogosságát, nem ért egyet annak indoklásával, ezért jogi lépéseket tesz”.

A GVH közleménye szerint a Wizz Air az eljárás során több vállalást is tett a nemzeti versenyhatóság irányába, azonban ezeket a Versenytanács – azok kétséges megvalósíthatóságára, illetve a korábbi és jelenleg is folyamatban lévő eljárásokra is tekintettel – nem fogadta el.

A GVH 2023 elején indított versenyfelügyeleti eljárást a Wizz Air Hungary Zrt.-vel szemben.

A hivatal arra jutott, hogy a a légitársaság 2018 novembere és 2024 májusa között elhallgatta, vagy nem időben kommunikálta, hogy a fogyasztóknak az alapszolgáltatás választása esetén is lehetőségük van egyes további szolgáltatások (Wizz Priority, feladott poggyász szolgáltatás) külön-külön történő megvásárlására.

A cég így gyakorlatilag a drágább, ezeket a szolgáltatásokat alapból tartalmazó csomagok irányába terelte a fogyasztókat.

A GVH feltárta emellett, hogy a légitársaság 2019 decemberétől olyan kereskedelmi gyakorlatot folytatott az automatikus utasfelvételi szolgáltatás tartalmával és korlátaival kapcsolatban, amely sértette a szakmai gondosság követelményét.

A Wizz Air az eljárás során több kötelezettségvállalást is felajánlott a nemzeti versenyhatóság irányába. A vállalások többek között tartalmaztak volna fogyasztói kompenzációt, és egy, a foglalási folyamatot érintő informatikai fejlesztést is, ezeket a GVH arra hivatkozva nem fogadta el, hogy egyrészt „rendkívül kétségesnek találta”, hogy a vállalások elérték volna az eljárás eredeti célját, másrészt, hogy azok egyáltalán ténylegesen, hatékonyan, egyéb mulasztások kockáztatása nélkül megvalósíthatóak lettek volna.

A Wizz Air a GVH bejelentése után közölte, a több mint egy éven át tartó vizsgálati folyamat során végig együttműködött a GVH-val és konstruktív magatartást tanúsított, a hatóság minden észrevételét figyelembe vette, nyitott volt a kötelezettségvállalásokra és számos módosítást proaktívan meg is valósított. A légitársaság szerint a GVH ahelyett, hogy elfogadta volna az utasok kompenzálását, „olyan bírságot szab ki, amelynek a felhasználása az utasok számára követhetetlenné válik és részükre semmilyen közvetlen előnyt nem jelent”.

A Wizz Air állítása szerint a kötelezettségvállalási ajánlata a duplája lett volna a bírság összegének.

(Cikkünket utólag frissítettük a Wizz Air nyilatkozatával.)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!