Gigafizetést szavaztak meg Elon Musknak a Tesla részvényesei

2024. június 14. – 07:21

Másolás

Vágólapra másolva

A Tesla részvényesei megszavazták azt a fizetési csomagot, amely alapján Elon Musk vezérigazgató 45 milliárd dolláros fizetéssel gazdagodhat. A cégen belül korábban vitákat váltott ki Musk vezetői stratégiája – a milliárdosnak ezután azért kellett küzdenie, hogy megtarthassa a valaha volt legnagyobb fizetési csomagot, amelyet amerikai tőzsdén jegyzett cég vezetőjének valaha odaítéltek.

„Azzal szeretném kezdeni, hogy rohadtul szeretlek titeket!” – reagált a cégvezető, miután a részvényesek megszavazták neki a gigafizetést. A Tesla igazgatótanácsa és Musk is erősen kampányolt azért, hogy jóváhagyják Musk magas fizetését. Az igazgatótanács érve az volt, hogy különben még Musk elfordulna a cégtől. A részvényesek közül többen, például a norvég állami vagyonalap és egyéb külföldi cégek a kifizetés ellen szavaztak.

A szavazás egyelőre nem jelenti azt, hogy Musk biztosan megkapja a pénzt. Továbbra is kérdéses például, hogy a testület független-e, a fizetés pedig méltányos-e azután, hogy egy bírói döntés korábban megsemmisítette. Akár újabb perek is kezdődhetnek az ügyben. Az ügyet azonban tovább bonyolítja, hogy a Tesla székhelyét Delawareből áthelyezték közben Texasba.

A Tesla 2017-ben dolgozta ki Elon Musk fizetési csomagját, amit a részvényesek 2018-ban jóvá is hagytak. Az egyik befektető azonban keresetet nyújtott be, mondván, hogy az igazgatóság félrevezető volt a csomag tárgyalásakor, Musk fizetése pedig tisztességtelen. A mostani szavazást azután tartották, hogy még januárban egy Delaware-i bíró érvénytelenítette Musk 56 milliárd dolláros fizetését.

Az érv az volt, hogy a Tesla igazgatótanácsát Musk befolyásolja, az ő közeli szövetségeseiből áll, így a cégvezető illegitim eljárással érte el a gigantikus fizetést. Később egyébként hatmilliárd dolláros kompenzációt kértek a Teslától azok az ügyvédek, akik meggyőzték a bírót, hogy blokkolja a kifizetést.

(Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!