Eljárást indít a TikTok ellen az Európai Bizottság

2024. április 22. – 20:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság eljárást indított a TikTok ellen a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) alapján. Az eljárást azért indították, mert a TikTok Lite franciaországi és spanyolországi elindítását megelőzően az applikáció mögött álló cég, a Bytedance nem hozott kockázatcsökkentő intézkedéseket a gyermekek védelmére.

A kifogásolt rész a TikTok Lite Task and Reward nevű programja, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az alkalmazáson belül bizonyos feladatok, így például videók megtekintése, tartalom kedvelése, barátok meghívása során pontokat szerezzenek. A Bytedance ezt anélkül indította el, hogy előzetesen értékelte volna az azzal járó kockázatokat, különösen a platform függőséget okozó hatását.

A TikToknak április 23-ig kell benyújtania a kockázatértékelési jelentését az Európai Bizottság részére, és május 3-ig az összes kért információt a brüsszeli testület rendelkezésére kell bocsátania.

Abban az esetben, ha a TikTok a megadott határidőn belül nem válaszol, az uniós bizottság a szolgáltató teljes éves jövedelmének vagy világméretű forgalmának 1 százalékáig terjedő pénzbírságot, valamint a szolgáltató átlagos napi jövedelmének vagy világszintű éves árbevételének legfeljebb 5 százalékát kitevő kényszerítő bírságot szabhat ki.

Az Európai Bizottság az értékelésig ideiglenes intézkedéseket vezet be TikTok Lite érintett programjának felfüggesztésére is.

Nemrég az amerikai képviselőház is elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, amely a TikTok teljes betiltására tesz kísérletet. Az amerikai kormány ezzel először fogadhat el olyan törvényt, amelyben egy teljes közösségi platformot zárnának ki Amerikából.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!