Cudar idők jönnek a világgazdaságra

2024. április 21. – 16:56

Cudar idők jönnek a világgazdaságra
Elektromos autók a kínai Suzou kikötőjében – Fotó: NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Borús képet mutat a világgazdaság és a globális kapitalizmus közeljövőjéről a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Világgazdasági kilátások című friss kiadványa, ami a következő öt évre ad nagyon részletes előrejelzéseket. Ezekben világszintű és egyes országokra vonatkozó folyamatokat is vizsgálnak, valamint megbecsülik, melyik országnak milyen mértékben és milyen irányba változik majd a gazdasági teljesítménye.

Az IMF a nemzetközi pénzügyi rendszer központi intézménye, ami elvileg a nemzetközi pénzügyi együttműködésen és az árfolyamstabilitás elérésén dolgozik, plusz néha ad hitelt olyan nehéz helyzetben lévő országoknak, mint amilyen Magyarország volt 2008-ban. (Ezt azóta visszafizettük.)

Az IMF jelentésének lényegét röviden már a héten megírtuk, eszerint a világgazdaság idén és jövőre is 3,2 százalékkal fog nőni. Ezt – nem meglepő módon – a szegény országok gyors növekedése húzza fel, és a gazdag országok lassuló növekedése húzza le. De mit jelent ez?

Az IMF és egy makrogazdasági elemző vállalat előrejelzései a világgazdasági növekedésről – Kép: IMF Világgazdasági Kilátások
Az IMF és egy makrogazdasági elemző vállalat előrejelzései a világgazdasági növekedésről – Kép: IMF Világgazdasági Kilátások

Nem sok jót. A kicsivel három százalék fölötti globális növekedés ugyanis messze elmarad az elmúlt évtizedek átlagától.

Az IMF szerint hiába vagyunk túl egy covidos-inflációs-energiaáras válságon, a kilátásaink a következő években nem fognak javulni. Sőt, szerintük a globális növekedés akkor is 2,8 százalékra csökkenhet az évtized végére, ha ebben az évtizedben nem jön már semmilyen válság. Ez a 2,8 százalékos adat 1945 óta a legrosszabb előrejelzésük.

De miért?

A globális növekedés lelassulásának az IMF szerint egy sor negatív hatása lesz. Az egyik, hogy lelassul a szegényebb és a gazdagabb országok közötti jövedelemkülönbség csökkenése, ami értelemszerűen feszültséget okozhat majd a szegényebb országokban. A másik, hogy lelassul a globális szegénység felszámolása és sokak életszínvonala nem fog olyan ütemben nőni, mint az elmúlt évtizedekben.

A globális növekedés lelassulása ezen kívül az IMF szerint a zöld átállás, és úgy általában a környezetvédelmi törekvések meggyengülését hozhatja magával.

Ezen kívül az életszínvonal-növekedés lelassulása, vagy egyes csoportok életszínvonalának csökkenése a társadalmi feszültségeket is felerősítheti. Vagyis könnyebben kialakulhatnak majd újabb konfliktusok.

De miért ilyen rosszak a kilátások? Az IMF szerint:

  • egyre kevesebb a kapitalista termelésbe bevonható új munkaerő. A fejlett országok társadalmai egyre inkább elöregednek, így a gazdasági növekedéshez a fejletlen országokból érkező dolgozókra van szükségük. De egyrészt náluk is egyre többen dolgoznak, másrészt a fejlett országok egyre inkább korlátozzák a bevándorlást és a vendégmunkások alkalmazását.
  • Az orosz-ukrán háború és a közel-keleti konfliktus rontják a nemzetközi kereskedelmi lehetőségeket és növelik a bizonytalanságot. Ezen kívül a nagy gazdaságok egyre kevésbé az együttműködés, és egyre inkább a bezárkózás felé mozdulnak el, nő a feszültség például az Egyesült Államok és Kína között.
  • Az IMF szerint az utóbbi időben folyamatosan romlott a világgazdaság termelékenység-növekedése, részben mert a tőkebefektetések nem a megfelelő ágazatokba érkeztek, részben mert a rendelkezésre álló munkaerőt sem azokban az ágazatokban és pozíciókban használják, amelyekben az a legtermelékenyebb tudna lenni.
  • A gazdasági növekedés másik mozgatórugója az üzleti beruházás. A beruházások értéke az IMF szerint a 2008-as válság után visszaesett, és azóta sem szedte össze magát. 2021-ben például a 2008 előtti szintnél 40 százalékkal volt alacsonyabb szinten.
  • Ez utóbbit az IMF azzal magyaráz, hogy a cégek profitvárakozásai 2008 óta 10-30 százalékkal csökkentek. Vagyis azért nem fektetnek be, mert egyszerűen azzal számolnak, hogy a befektetések nem fognak úgy megtérülni, mint korábban.

Az IMF arra figyelmeztet, hogy a 2021-ben kezdődött inflációs válság miatt megemelt jegybanki kamatráták a következő években szintén lassíthatják a gazdasági növekedést. Magasabb kamatok mellett ugyanis az államok kevésbé tudnak hitelt felvenni, és hitelből beruházásokat végrehajtani, amivel így kevesebb megrendeléshez jutnak a cégek. Az alacsonyabb növekedési várakozások pedig egyfajta önbeteljesítő jóslatként arra sarkallhatják a cégeket, hogy kevesebbet fektessenek be, ami még kisebb növekedéshez vezethet.

Befektetési ráta a fejlett és a fejlődő gazdaságokban. AE = fejlett gazdaság, EMMIE: fejlődő és közepesen fejlett gazdaságok. Forrás: IMF: Világgazdasági Kilátások
Befektetési ráta a fejlett és a fejlődő gazdaságokban. AE = fejlett gazdaság, EMMIE: fejlődő és közepesen fejlett gazdaságok. Forrás: IMF: Világgazdasági Kilátások

Az IMF szerint a növekedést olyan eszközökkel lehet elősegíteni, mint a nők munkába állítása, a piaci verseny elősegítése, a kereskedelmi nyitottság, a hitelekhez való hozzáférés megkönnyítése és a munkaerő-piaci rugalmasság (ami virágnyelven általában a munkajogok lefaragására utal). Ezek azonban olyan eszközök, amelyeknek rendszeresen vesztesei is vannak, így a döntéshozók és az emberek nem mindig támogatják őket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!