Szankciók ide, szankciók oda, az orosz Sberbank megötszörözte nyereségét

2024. február 28. – 13:14

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország legnagyobb bankjának, a Sberbanknak 2023-ra 1,5 ezermilliárd rubel, átszámítva több mint 5,9 ezermilliárd forintos rekord nyeresége lett. Ez több mint az ötszöröse az azelőtti év nyereségének, írja a Reuters. A számok szerint az orosz bankszektor kilábalt a pénzügyi szankciók hatásaiból.

German Gref vezérigazgató elmondta, hogy a bank 2023-ban 28,7 ezermilliárd rubel hitelt helyezett ki, teljes hitelportfóliója pedig 27 százalékkal, 39,4 ezermilliárd rubelre nőtt.

Szépen teljesített a második legnagyobb orosz hitelintézet, a VTB is. Összesítve tavaly az orosz bankok együttesen 3,3 ezermilliárd rubeles rekordnyereséget értek el, amit a jelzáloghitelezés, a fogyasztói és a vállalati hitelezés erőteljes növekedése egyaránt támogatott. Közben a központi bank 16 százalékra emelte az alapkamatot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!