Szankciók ide, szankciók oda, az orosz Sberbank megötszörözte nyereségét

2024. február 28. – 13:14

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország legnagyobb bankjának, a Sberbanknak 2023-ra 1,5 ezermilliárd rubel, átszámítva több mint 5,9 ezermilliárd forintos rekord nyeresége lett. Ez több mint az ötszöröse az azelőtti év nyereségének, írja a Reuters. A számok szerint az orosz bankszektor kilábalt a pénzügyi szankciók hatásaiból.

German Gref vezérigazgató elmondta, hogy a bank 2023-ban 28,7 ezermilliárd rubel hitelt helyezett ki, teljes hitelportfóliója pedig 27 százalékkal, 39,4 ezermilliárd rubelre nőtt.

Szépen teljesített a második legnagyobb orosz hitelintézet, a VTB is. Összesítve tavaly az orosz bankok együttesen 3,3 ezermilliárd rubeles rekordnyereséget értek el, amit a jelzáloghitelezés, a fogyasztói és a vállalati hitelezés erőteljes növekedése egyaránt támogatott. Közben a központi bank 16 százalékra emelte az alapkamatot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!