Ötmilliárdan lettek szegényebbek, miközben a világ leggazdagabbjai három év alatt megduplázták a vagyonukat. Miért?

2024. január 18. – 05:59

Másolás

Vágólapra másolva

Ha a világ öt leggazdagabb embere naponta egymillió dollárt (kb. 350 millió forint) költene el a pénzéből, 476 évig tartana, mire elfogyna az összesített vagyonuk – derül ki az Oxfam egyenlőtlenségekkel foglalkozó idei jelentéséből, amit a davosi Világgazdasági Fórum kezdetére időzítettek. Rengeteg érdekes adatot találhatunk még benne, kiderül például, hogy

  • a világ leggazdagabb 1 százaléka birtokolja a globális pénzügyi eszközök 43 százalékát;
  • világviszonylatban a férfiak 105 ezer milliárd dollárral nagyobb vagyont birtokolnak, mint a nők. Ez a vagyonkülönbség több mint négyszerese az Egyesült Államok gazdasági méretének;
  • a világ leggazdagabb 1 százaléka annyi szén-dioxid-kibocsátásért felelős, mint az emberiség legszegényebb kétharmada.

Még csak két év telt el, de ez az évtized a milliárdosok eddigi legjobbjának ígérkezik – mondta az Oxfam igazgatója egy sajtótájékoztatón, a jelentést olvasva pedig az is kiderül, miért gondolhatja így.

A gazdagok gazdagabbak

A jelentés legmeghökkentőbb állítása, hogy

a világ öt leggazdagabb emberének 2020 óta megduplázódott a vagyona, míg ezzel egy időben közel ötmilliárd ember lett szegényebb világszerte.

Hogyan lehetséges ez?

A Covid-járvány, majd az orosz–ukrán háború és a hasonló konfliktusok eszkalálódása világ körüli ellátási gondokhoz és inflációhoz vezetett. Az Oxfam adatai szerint például közel 1,7 milliárd ember fizetése nőtt kisebb mértékben, mint amekkora a pénzromlás volt. A másik oldalon viszont 2023-ban a milliárdosok már 33 százalékkal voltak gazdagabbak 2020-hoz viszonyítva. Az Oxfam szerint ha a növekedés ilyen ütemben folytatódik, tíz éven belül meglesz a bolygó első dollár-ezermilliárdosa.

A gazdagodás középpontjában a vállalatok álltak: a jelentés szerint a legnagyobb cégeknél 2022-re és 2023-ra 89 százalékos nyereségnövekedést lehetett megfigyelni a 2017 és 2020 közötti átlaghoz képest. 96 óriáscéget vizsgálva az Oxfam kiszámolta, hogy

100 dollár nyereség után 82 dollár a befektetők markát ütötte, ráadásul a világ tíz legnagyobb cégéből hétnek volt milliárdos vezérigazgatója vagy többségi tulajdonosa.

Így növekedtek a nyereségek a világ 200 legnagyobb vállalata közül 148-ban – Forrás: Oxfam
Így növekedtek a nyereségek a világ 200 legnagyobb vállalata közül 148-ban – Forrás: Oxfam

Ennek köszönhetően a világ öt leggazdagabb emberének, Elon Musknak, Bernard Arnault-nak, Jeff Bezosnak, Mark Zuckerbergnek és Larry Elissonnak már közel 870 milliárd dollárnyi (306 ezermilliárd forintnak megfelelő) vagyona van együttesen.

A monopóliumok urai

A fenti példák jól mutatják az Oxfam-jelentés íróinak fő üzenetét: a céges monopóliumok és a milliárdosok ugyanazon érem két oldalát jelentik. Az extrém gazdagok ugyanis sokkal gyakoribbak azokban az ágazatokban, amelyekben nagymértékű a monopolhatalom, vagyis egy-egy cég szinte egyeduralkodóvá vált az adott piacon.

Az Oxfam az IMF számításai alapján arra jutott, hogy a monopolhatalom megerősödése felelt a munkából befolyó jövedelmek csökkenésének 76 százalékáért az Egyesült Államokban. A jelentés szerint ezek a gyakran monopolhelyzetbe jutó óriásvállalatok az állami szabályozás hiánya (például a trösztellenes szabályok fellazulása) miatt jöhettek létre. Csak néhány példa arra, mekkora monstrumokról beszélünk:

  • A világ tíz legnagyobb gyógyszergyártó cége két évtized alatt, hatvan vállalat összeolvadásából jött létre.
  • A világ öt legnagyobb vállalatának együttes értéke meghaladja Afrika, Latin-Amerika és a Karib-térség összes gazdaságának GDP-jét, az Apple piaci kapitalizációja pedig nagyobb Olaszország és Franciaország GDP-jénél.
  • Két globális vállalat felel a világ vetőmagpiacának több mint 40 százalékáért, holott huszonöt évvel ezelőtt még a legnagyobb tíz cég kellett a 40 százalékos arány eléréséhez.
  • A globális online reklámköltések háromnegyedét a Meta, az Alphabet és az Amazon kapja.

A monopóliumok kialakulásában az Oxfam szerint jelentős szerep jut a magántőkealapoknak és -társaságoknak, amelyek ügyfeleik érdekében eljárva, azok vagyonából dolgozva számos piacra vásárolták már be magukat. 2009 óta körülbelül 5,8 ezer milliárd dollár állt ezeknek a társaságoknak a rendelkezésére vállalatok felvásárlására, majd azok egyesítésére a saját nyereségeik növelése érdekében. A magántőkealapok mellett találhatunk vagyonkezelő cégeket is. A három legnagyobb ilyen vállalat, a BlackRock, a State Street és a Vanguard összesen 20 ezer milliárd dolláros vagyona adja körülbelül a világon található minden befektethető vagyon húsz százalékát.

A vállalati adóztatás hanyatlása

A vállalatok adóellenes lobbijának sikere is sokat segített abban, hogy ekkorára nőjenek a globális egyenlőtlenségek – állapítja meg az Oxfam.

A jelentés szerint 1980 és 2022 között a vállalati bevételek adóztatása a felére, 48 százalékról 23 százalékra esett vissza az OECD országaiban.

Az évek során a vizsgált 141 országból 111-ben lehetett látni a vállalati adóztatás gyengülését, az adókulcsok alacsonyabbá válását, arról nem is beszélve, hogy a cégek részvényeladásból befolyó bevételeit világszerte átlagosan 18 százalékkal adóztatták, ami jelentősen alacsonyabb a munkabérek adókulcsánál. Több országban ezek a bevételek adják a felső 1 százalék legfontosabb bevételi forrását, mégis, ötből egy állam nem adóztatja meg ezt a jövedelmet.

A vállalati adókulcsok alakulása a világ körül. Az OECD-országok cégeinek ma közel 10 százalékponttal kevesebbet kell fizetniük, mint 2000-ben – Forrás: Oxfam
A vállalati adókulcsok alakulása a világ körül. Az OECD-országok cégeinek ma közel 10 százalékponttal kevesebbet kell fizetniük, mint 2000-ben – Forrás: Oxfam

Észak és dél: nyílik az olló

A jelentés kiemeli, hogy a globális egyenlőtlenségek terén az utóbbi években hosszú idő után újra nőtt a szakadék észak és dél között. A Világbank a Covid-járványhoz köti a közel három évtized óta tartó pozitív trend megfordulását, a globális Gini-index (az egyenlőtlenségek mérésére használt legismertebb mutató) a 2019-es 62-ről 62,6-re nőtt 2020-ra, ami a legnagyobb növekmény 1990 óta.

A globális észak és dél helyzete vagyonok terén különféle szempontok szerint – Forrás: Oxfam
A globális észak és dél helyzete vagyonok terén különféle szempontok szerint – Forrás: Oxfam

Világszerte 97 ország képtelen talpon maradni anyagilag, ezek elkezdtek haladni a reménytelen eladósodás irányába, az alacsony jövedelmű országoknak pedig közel félmilliárd dollárnyi kamat- és adósságtörlesztést kellene kifizetniük 2029-ig.

Az Oxfam szerint a nemzetek közötti egyenlőtlenség 25 százalékkal nagyobb, mint lehetett volna a koronavírus hatásai nélkül.

A jelentés szerint azért volna esély a javulásra: a globális minimumadóhoz kissé alulteljesített ugyan az előzetes elvárásokhoz képest, de több ahhoz hasonló, vállalati adóztatással kapcsolatos fellépésről is megkezdődött a párbeszéd a világ kormányai között. Az Oxfam szerint a megoldás a vállalatok erősebb szabályozása mellett az államok megerősítésével lenne elérhető, és szükség lenne az üzleti élet újragondolására is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!