27 millió frissen nyomott pénzérmét kellett megsemmisíteni Franciaországban, mert szabálytalanul álltak rajtuk az EU-zászló csillagai

2024. január 14. – 13:26

27 millió frissen nyomott pénzérmét kellett megsemmisíteni Franciaországban, mert szabálytalanul álltak rajtuk az EU-zászló csillagai
Fotó: Thibaud MORITZ / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

27 millió frissen nyomott 10, 20 és 50 eurócentes pénzérmét kellett beolvasztani Franciaországban, mert a mintájuk nem felelt meg a szigorú EU-s előírásoknak – írja a Politico. A probléma az volt, hogy az érméken az EU-s zászló csillagai nem pontosan úgy álltak, ahogy szabályosan kellene nekik.

Az eurót használó országok az EU szabályai szerint saját mintájú érméket nyomhatnak, minden euróérme „írás oldala” azonos, de a „fej” a kibocsátó ország speciális mintáját viseli. Az osztrák egyeuróson például Mozart portréja látható, az olaszon Da Vinci híres vázlata az emberi test méretarányairól, és így tovább. A szabályok szerint az egyes országok 15 évente változtathatnak az érméik mintáján, de ehhez az Európai Bizottságnak, és az eurozóna összes kormányának rá kell bólintani az új verzióra. A franciák ezt a procedúrát gondolták puszta formaságnak, és emiatt futottak bele a kínos botrányba.

Az új francia eurócent-érméknél ugyanis elindították ezt a folyamatot tavaly novemberben, de nem várták meg az eredményt, és a pénzverde már elkezdték nyomni az új érméket, hogy azokat minél előbb be tudják mutatni és forgalomba hozni. Már 27 millió érme elkészült, amikor megkapták a hivatalos EU-s határozatot, miszerint a minta nem felel meg a szigorú elvárásoknak, ugyanis nem a szabványnak megfelelően állnak rajta az EU-zászló csillagai. Az érméket beolvasztották, a terveket frissítették, és miután az új verzió december 21-én megkapta a zöld lámpát, a pénzverde újra elkezdhetett dolgozni.

A botrány elkerülhetetlen volt, a pénzverde és a kormány most nagy erőkkel próbálja egymásra tolni a felelősséget, illetve azt, hogy ki állja a baki költségeit. A kormány azt mondja, a pénzverde egy önálló entitás, és ők felelősek mindenért, ami történt, és az adófizetők pénzéből egy cent se mehet a hiba elhárítására. A pénzverde azzal érvel, hogy ők csak a kormány utasításait hajtották végre.

Hogy konkrétan hogy néztek ki a megsemmisített, szabálytalan eurócentek, arra egyelőre nem derült fény, ahogy azt sem tudni, milyen az új, elfogadott, és éppen gyártás alatt levő verzió, amit várhatóan tavasszal fognak bevonni a francia készpénzforgalomba.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!