Forbes: Újra Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2023. december 27. – 08:03

Másolás

Vágólapra másolva

591 milliárd forintos vagyonával ismét Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar – derül ki a Forbes friss listájából, amelyen idén Tiborcz István mellett több új név is feltűnt. Tavaly Csányi Sándor OTP-vezér és Felcsuti Zsolt vette át a vezetést a leggazdagabb magyarok listáját 2017 óta vezető Mészáros Lőrinctől. Idén ez visszafordult, ismét Mészáros Magyarország leggazdagabb embere, 591 milliárd forintra becsült vagyonával megelőzi Csányi Sándor OTP-vezért, akinek 573,7 milliárd forint, és Felcsuti Zsoltot, az MPF Holding tulajdonosát, akinek 442,9 milliárd forint a becsült vagyona.

Az idei listán nyolc olyan milliárdos van, akik a korábbi években lecsúsztak, de idén újból visszatértek az ötvenes listára. Ilyen például Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a XXI. század intézet főigazgatója vagy a 4iG-vezér Jászai Gellért, és Nagy György, Csányi Sándor egyik meghatározó és rendszeres üzlettársa.

Az ötven leggazdagabb magyar összvagyona 6935 milliárd forint, ami a hazai 2022-es GDP körülbelül 10 százalékának felel meg. A lap azt írja, hogy most először öt magyar is lesz a Forbes nemzetközi (dollár)milliárdoslistáján.

Új belépők

Idén először Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje is szerepel a listán, egyenesen a középmezőnybe lőtte be magát 75,3 milliárd forintos becsült vagyonával. Befért az 50 leggazdagabb magyar közé Kis-Szölgyémi Ferenc, a B+N létesítményüzemeltetéssel foglalkozó Zrt. tulajdonosa, és Száraz István, a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a barátja is, akinek a vagyonáról a Direkt36 cikkéből derültek ki részletek.

Új szereplő a listán Balásy Gyula, a nemzeti konzultációs plakátkampányok jó részét elnyerő Lounge csoport tulajdonosa, aki 56,8 milliárd forintos becsült vagyonával egyből az 50-es lista 40. helyére lépett be.

A Forbes magyar csapata ugyanazzal a módszerrel méri a vállalkozók vagyonát, mint amerikai anyalapjuk, viszont itthon plusz nehézséget okoznak a sokmilliárdos összegeket tömörítő magántőkealapok, mivel ezeknek nem kell nyilvánosságra hozniuk, hogy kikhez tartoznak a bennük tárolt vagyonok. Több feltárás is született idén, ahol oknyomozó újságírók próbáltak meg utánajárni ezeknek a pénzeknek, de olyan is volt, hogy az üzletemberek maguk számoltak be a magántőkealapokba fektetett vagyonukról.

Ezeket is számításba véve egyes vállalkozók, például Mészáros Lőrinc vagyonának is jóval nagyobb lett a végösszege.

Volt olyan vállalkozó is, mint az energiaitalokat gyártó Hell Energy tulajdonosa, aki bőven felfért volna a listára, viszont 2020-ban ő pert indított a Forbes ellen a személyes adatainak nyilvánosságra hozatala miatt. Ebben az ügyben egy három éve született ideiglenes bírósági intézkedés nyomán a Forbes nem írhatja le az energiaital-milliárdos nevét ebben a kontextusban, így az idei listán sem látható a vagyonára vonatkozó becslés.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!