Forbes: Újra Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2023. december 27. – 08:03

Másolás

Vágólapra másolva

591 milliárd forintos vagyonával ismét Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar – derül ki a Forbes friss listájából, amelyen idén Tiborcz István mellett több új név is feltűnt. Tavaly Csányi Sándor OTP-vezér és Felcsuti Zsolt vette át a vezetést a leggazdagabb magyarok listáját 2017 óta vezető Mészáros Lőrinctől. Idén ez visszafordult, ismét Mészáros Magyarország leggazdagabb embere, 591 milliárd forintra becsült vagyonával megelőzi Csányi Sándor OTP-vezért, akinek 573,7 milliárd forint, és Felcsuti Zsoltot, az MPF Holding tulajdonosát, akinek 442,9 milliárd forint a becsült vagyona.

Az idei listán nyolc olyan milliárdos van, akik a korábbi években lecsúsztak, de idén újból visszatértek az ötvenes listára. Ilyen például Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a XXI. század intézet főigazgatója vagy a 4iG-vezér Jászai Gellért, és Nagy György, Csányi Sándor egyik meghatározó és rendszeres üzlettársa.

Az ötven leggazdagabb magyar összvagyona 6935 milliárd forint, ami a hazai 2022-es GDP körülbelül 10 százalékának felel meg. A lap azt írja, hogy most először öt magyar is lesz a Forbes nemzetközi (dollár)milliárdoslistáján.

Új belépők

Idén először Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje is szerepel a listán, egyenesen a középmezőnybe lőtte be magát 75,3 milliárd forintos becsült vagyonával. Befért az 50 leggazdagabb magyar közé Kis-Szölgyémi Ferenc, a B+N létesítményüzemeltetéssel foglalkozó Zrt. tulajdonosa, és Száraz István, a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a barátja is, akinek a vagyonáról a Direkt36 cikkéből derültek ki részletek.

Új szereplő a listán Balásy Gyula, a nemzeti konzultációs plakátkampányok jó részét elnyerő Lounge csoport tulajdonosa, aki 56,8 milliárd forintos becsült vagyonával egyből az 50-es lista 40. helyére lépett be.

A Forbes magyar csapata ugyanazzal a módszerrel méri a vállalkozók vagyonát, mint amerikai anyalapjuk, viszont itthon plusz nehézséget okoznak a sokmilliárdos összegeket tömörítő magántőkealapok, mivel ezeknek nem kell nyilvánosságra hozniuk, hogy kikhez tartoznak a bennük tárolt vagyonok. Több feltárás is született idén, ahol oknyomozó újságírók próbáltak meg utánajárni ezeknek a pénzeknek, de olyan is volt, hogy az üzletemberek maguk számoltak be a magántőkealapokba fektetett vagyonukról.

Ezeket is számításba véve egyes vállalkozók, például Mészáros Lőrinc vagyonának is jóval nagyobb lett a végösszege.

Volt olyan vállalkozó is, mint az energiaitalokat gyártó Hell Energy tulajdonosa, aki bőven felfért volna a listára, viszont 2020-ban ő pert indított a Forbes ellen a személyes adatainak nyilvánosságra hozatala miatt. Ebben az ügyben egy három éve született ideiglenes bírósági intézkedés nyomán a Forbes nem írhatja le az energiaital-milliárdos nevét ebben a kontextusban, így az idei listán sem látható a vagyonára vonatkozó becslés.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!