Lehagyott minket Románia az egyik legfontosabb gazdasági mutatóban

2023. október 12. – 14:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat friss adatai alapján Magyarországon az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson számolva) az EU átlagának 76,6 százaléka volt, míg Romániában ez az arány 76,7 százalék – vette észre a Portfolio. Vagyis hivatalossá vált, hogy Románia a legismertebb fejlettségi mutató esetében megelőzte hazánkat.

Az Eurostat október 11-én a felülvizsgált egy főre jutó GDP-statisztikát adta ki, amely megerősíti a márciusban már közölt, előzetes adatokon nyugvó fő megállapítást: Románia megelőzte Magyarországot a gazdasági fejlettségi mutató alapján.

Az elmúlt közel tíz évben Magyarország lendületesen zárkózott fel az uniós fejlettség átlagához, de Románia még ennél is jóval gyorsabb ütemben közeledett az EU átlagához. Románia 2013-ban még 54,6 százalékon állt, 2022-re viszont már 77 százalék közelében jár, vagyis 22 százalékpontos javulást tudott elérni,

ami 2,5-szerese a magyar ütemnek.

A Portfolio elemzése megjegyzi: 10 év alatt a magyar gazdaság tudta felmutatni a 11. leggyorsabb konvergenciát az uniós átlaghoz, viszont a sorban előtte jellemzően szinte mind csak régiós versenytársak vannak, vagyis a magyar gazdaság ugyan közelít az EU átlagához, a relatív teljesítménye a régiós országokhoz képest romlik.

Az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson számolva) tekintetében Magyarország mögött már csak 5 ország van: Lettország, Horvátország, Szlovákia, Görögország és Bulgária.

Fontos megjegyezni, hogy az EU-átlag jelen esetben nem a nyugati országok szintjét jelenti, tehát a képzeletbeli 100 százalék nem az a fejlettségi szint, amin mondjuk Németország, Svédország vagy éppen Ausztria van. Ők az EU átlagához képest magasabb gazdasági fejlettségi szinten vannak. Az EU-átlag úgy jön ki, hogy a keleti és déli országok lefelé húzzák a nyugatiak és északiak magas számait.

A másik lényeges dolog, hogy bár tényleg nagyon fontos mutató a GDP, egy ország polgárainak életszínvonalát, jövedelmét nem tükrözi tűpontosan.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!