Minimálárat vezetne be Franciaország a repülőjegyekre Európában, támogató uniós országokat keres az ötlethez

2023. szeptember 20. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország más európai uniós országok támogatását fogja kérni az európai repülőjáratokra vonatkozó minimálár bevezetéséhez azért, hogy így csökkentse a légi közlekedési ágazat hozzájárulását az éghajlatváltozáshoz – jelentette be Clément Beaune közlekedési miniszter. Az Euractiv.com azt írja, hogy a lépés a fapados légitársaságokat sújthatja leginkább. A lap szerint Beaune azt közölte, hogy Franciaország célja, hogy „megnyissa a vitát a repülőjegyek méltányos szociális és környezetvédelmi áráról”.

„Nem arról van szó, hogy a jegyek árát meg kell tízszerezni. Miért? Mert vannak olyan emberek is, akik életükben egyszer ülnek repülőre, akiknek nincs sok pénzük – ez is egy szabadság, egy közlekedési eszköz, amelyet nem lehet csak a gazdagok számára fenntartani” – mondta Beaune, aki szerint uniós szinten kell tárgyalni a minimálárról. A témában leginkább érintett, szuperolcsó jegyárakkal működő Ryanair eddig még nem reagált a francia miniszter felvetésére.

Uniós tisztviselők a Reutersnek azt mondták, hogy olyan országok, mint Hollandia és Belgium, elvben támogatják az ötletet. Ausztria korábban már tett javaslatot a minimálár bevezetésére, de az uniós tisztviselők szerint jogi nehézségekbe ütközött, amikor a javaslatot elő akarta terjeszteni.

A kérdést az uniós közlekedési miniszterek szeptember 21–22-én Barcelonában tartandó informális találkozóján is felvetik.

Ahogy arról már korábban írtunk, Franciaország már decemberben betiltotta a rövidtávú belföldi repülőjáratokat az olyan városok között, amelyeket vasúttal is meg lehet közelíteni, mint például a Párizs, Nantes, Lyon és Bordeaux közötti útvonalak. A változtatások az ország 2021-es éghajlatvédelmi törvényének részét képezik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!