Románia hatalmas áramvezetéket épít Magyarország irányába

2023. szeptember 17. – 14:10

Másolás

Vágólapra másolva

Románia méretes villamosenergia-vezetéket épít, hogy nyugatra adja el a zöld energiáját. Mint a Bloomberg cikkét idéző Financial Post írja, Sebastian Burduja román energiaügyi miniszter egy bukaresti interjúban azt mondta, hogy a balkáni ország áramtermelése 2030-ig 10 ezer megawatt megújulóenergia-termelési kapacitással bővül. A miniszter azt reméli, hogy

hat hónapon belül elkészülhet egy részletes megvalósíthatósági tanulmány, amely pontosan meghatározza a tervezett vezeték kapacitását, amely a becslések szerint több mint 3 milliárd euróba kerül majd.

Románia célja, hogy az új nagyfeszültségű kábel megépítésével optimalizálja a belföldi áramelosztást, illetve a szomszédos Magyarországot is kiszolgálva egyfajta regionális áramszolgáltatóvá váljon.

„Számunkra ez a vezeték az első számú prioritás, amelynek építését 2028–29-ig kell befejezni”

– mondta Burduja.

A projekt Magyarországnak is fontos, mert mint arról a Telex is sokszor írt, a következő években az elektrifikáció és az ipartelepítés (akkuklaszter) miatt biztosan ugrásszerűen nő az áramigényünk. Románia már ma is jelentős megújuló energia termelő (a Fekete-tenger partjainál nagyon sok szélerőműve van), ráadásul a megújuló erőforrások jobb kihasználása kulcsfontosságú a fosszilis tüzelőanyagok leváltásában. Burduja szerint Románia megfelelő szakértelemmel és pénzügyi háttérrel rendelkező befektetőket keres a projekthez, amely áramvezeték a BRUA gázvezeték (ez egy román rövidítés, bolgár, román, magyar, osztrák vezetékről van szó) mentén futhatna. A helyi hálózatüzemeltető, a Transelectrica mindenképpen része lesz a projekt konzorciumának.

Az új áramkapacitás a földgáz-kitermelési lehetőségekkel együtt 2030-ra önellátóvá és regionális áramszolgáltatóvá teheti Romániát. A Fekete-tengeri Neptun Deep projektből származó gáz egy részét szintén valószínűleg exportálni fogják, Burduja arra szólította fel az állami tulajdonú Romgaz SA-t, amely az OMV Petrom SA-val egyenrangú partner a projektben, hogy a közelgő szerződés aláírásakor a helyi fogyasztást részesítse előnyben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!