Kalifornia állam megtévesztés miatt bepereli a legnagyobb olajvállalatokat

2023. szeptember 17. – 08:55

Másolás

Vágólapra másolva

Kalifornia állam bepereli a legnagyobb olajtársaságokat, mert azzal vádolja őket, hogy alábecsülték a fosszilis tüzelőanyagok kockázatait – írja a Guardian. A polgári eljárás az Exxon Mobil, a Shell, a Chevron, a ConocoPhillips és a BP ellen indult.

A San Franciscó-i Állami Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott polgári perben az állam egy, a társaságok által finanszírozott alap létrehozását is kéri a pusztító viharok és tüzek utáni helyreállítási erőfeszítésekhez. Gavin Newsom demokrata kormányzó közleményében kijelentette, hogy a perben megnevezett cégeket felelősségre kell vonni.

„A Big Oil több mint ötven éve hazudik nekünk, eltakarva azt a tényt, hogy régóta tudják, mennyire veszélyesek bolygónkra az általuk előállított fosszilis tüzelőanyagok. Nem a kaliforniai adófizetőknek kellene kifizetniük a több milliárd dolláros kár számláját”

– mondta Newsom.

A 135 oldalas panasz azt állítja, hogy a vállalatok legalább az 1960-as évek óta tudták, hogy a fosszilis tüzelőanyagok elégetése felmelegíti a bolygót és megváltoztatja az éghajlatot, de nyilvános nyilatkozataikban elbagatellizálták a problémát.

A politikus szerint a vállalatok az 1970-es években megpróbálták hitelteleníteni az éghajlatváltozással kapcsolatos egyre növekvő tudományos konszenzust.

Az American Petroleum Institute szerint ugyanakkor a klímapolitikát a kongresszusban kell megvitatni, nem a tárgyalóteremben.

„Ez a folyamatban lévő, összehangolt kampány, amelynek célja, hogy érdemtelen, átpolitizált pereket indítsanak az amerikai ipar vezető cégei és így a dolgozói ellen is. Ez csak a figyelem elterelése a fontos vitákról és a kaliforniai adófizetők forrásainak pazarlása”

– mondta Ryan Meyers, az intézet alelnöke.

A Shell közleménye is arról szólt, hogy nem a tárgyalóterem a megfelelő helyszín a globális felmelegedés kezelésére.

De mi az a Big Oil, és miért pont ezek a cégek kerültek a támadás kereszttüzébe?

A valaha volt leghatalmasabb olajcéget úgy hívták, hogy Standard Oil, John D. Rockefeller volt a tulajdonos, aki egy nagyon különös figura lehetett, mert egyszerre volt kíméletlen, mindenkin átgázoló, a versenytársait felvásárló, az amúgy is gyenge versenyszabályokat folyamatosan kijátszó üzleti héja, de közben puritán filantrópként élt.

Theodore Roosevelt elnök életcéljának tekintette, hogy megfékezze Rockefellert, és az 1910-es években valóban feldarabolta a Standard Oilt, amelyből regionálisan új cégek nőttek ki, például az Exxon és a Chevron, a sok tucat utódcégből lettek a legnagyobb ma is működő amerikai olajvállalatok.

Később a legnagyobb 6-7 céget, pár olyan erős európai versenytárssal kiegészülve, mint a BP vagy a Shell, elkezdte a sajtó Big Oil vagy 7 testvér és esetleg 7 supermajor néven emlegetni. A 6 vagy 7 kiemelt cég sem mindig ugyanaz, de azért a Shell, a BP, az ExxonMobil, a Chevron, a ConocoPhillips és a TotalEnergies általában a legnagyobbak között van. Kalifornia jogi eljárása tehát ezt a kiemelt kört célozza, egyedül a francia TotalEnergies maradt ki, vélhetően ennek a cégnek nincs annyira aktivitása Kaliforniában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!