Nem zuhan a rubel, csak különleges devizapiaci műveletet hajt végre

2023. augusztus 15. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz jegybank igazgatótanácsa keddi rendkívüli ülésén 350 bázisponttal, évi 12 százalékra emelte az irányadó kamatot, remélve, hogy így sikerül csökkenteni az inflációt – jelentette az Interfax.

A belföldi kereslet növekedésének üteme, amely meghaladja a kibocsátásét, erősíti a tartós inflációs nyomást, és az import iránti kereslet növekedésén keresztül befolyásolja a rubel árfolyamának az alakulását. Emiatt nő a rubel leértékelődésének árakba átgyűrűző hatása, és nőnek az inflációs várakozások – jegyzi meg a jegybank.

A jegybank legutóbb július 21-én emelte az irányadó rátát 100 bázisponttal, a keddig érvényes évi 8,5 százalékra, de már akkor is jelezték, hogy további emelés jöhet.

A rubel árfolyama a közelmúltban jelentősen csökkent a főbb devizákkal szemben. Az orosz jegybank ugyanakkor többször is megjegyezte, hogy az árfolyam-alakulás dinamikája nem kockáztatja a pénzügyi stabilitást.

Hétfőn a nap első felében jelentősen erősödött az euró és a dollár a rubelhez képest a moszkvai tőzsdén. A dollár a kereskedés során tavaly március 23. óta először emelkedett 101 rubel, az euró pedig 111 rubel fölé. Miután a jegybank hétfőn bejelentette a rendkívüli igazgatósági ülést keddre, a rubel erősödni kezdett.

A keddi kamatdöntés után a rubel erősödésnek indult, később viszont ismét gyengült a dollárral és az euróval szemben. Közel egy órával a kamatdöntés után a dollár 98,61 rubelt, az euró 107,78 rubelt ért. Ez azt jelenti, hogy a kamatdöntés bejelentéséhez képest a dollár 3,09 rubellel, az euró 3,4 rubellel drágult.

Az orosz jegybank következő, kamatdöntő ülését szeptember 15-én tartják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!