Börtönben kell megvárnia a tárgyalását Bankman-Friednek, a becsődölt kriptopápának

2023. augusztus 12. – 00:25

Másolás

Vágólapra másolva

Börtönbe kell vonulnia Sam Bankman-Friednek, akit kriptopénz-cégének összeomlása után tavaly tartóztattak le csalás vádjával, írja a BBC.

A 31 éves férfit a bíróságon megbilincselték és elvezették, miközben édesanyja sírva nézte végig a döntést. A bíró egyetértett az ügyészekkel, akik azzal vádolták Bankman-Friedet, hogy megpróbálta befolyásolni a várhatóan ellene tanúskodókat. Így börtönben kell lennie, amíg a bűnösségét vizsgáló tárgyalás le nem zárul. A 30 éves férfi tagadta az ellen felhozott vádakat.

Dollármilliárdos lufi

A történet előzménye dióhéjban a következő: Bankman-Fried és néhány üzlettársa 2017-ben Alameda Research néven kriptokereskedő céget hozott létre, és egy elég szerencsés üzleti stratégiával hamar gazdagok lettek. 2019-ben aztán még nagyobb üzletet indítottak el, amikor megalapították a biztonságosnak ígért FTX kriptotőzsdét.

Az FTX nagyon sikeres marketinggel és Sam Bankman-Fried nagyon megnyerő személyiségével hihetetlenül gyorsan gigantikus befektetéseket szerzett, több tízmilliárd dollárt tároltak rajta. Csakhogy végig volt egy trükk a történetben: az, hogy az FTX a rábízott vagyont nem dollárban, hanem egy olyan, értékesnek nevezett tokenben tárolta, amelyet másik cége, az Alameda bocsátott ki.

A lufi akkor durrant ki, amikor az egyik legnagyobb befektető, a Binance bejelentette, hogy eladja az összes FTX-es kriptóját. A döntés hatására az FTX-től két nap alatt hétmilliárd dollárnyi kriptovalutát menekítettek ki, amire a tőzsde fizetésképtelen lett, és saját maga ellen csődeljárást kezdeményezett.

A többi már történelem: Bankman-Friedet december 13-án letartóztatták, majd 23-án rekordösszegű, 90 milliárd forintnyi óvadék ellenében házi őrizetbe engedték. Arra viszont továbbra sincs ötlet, hogyan lehetne visszaszerezni annak a több mint egymillió embernek a pénzét, akiknek befektetései az összeomlott FTX-ben maradtak. Az egész ügyről ebben a cikkben írtunk hosszabban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!