Örökösödési illeték: 7 milliárd dollár – Befizető: ???

2023. március 28. – 21:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai pénzügyminisztérium számláján, a hagyatéki és ajándékozási adók kategóriánál február 28-án megjelent egy hétmilliárd dolláros tétel. Az összeg legalább 2005 óta a legmagasabb, az utóbbi években messze kiemelkedik, a legtöbb nap ebből a kategóriából néhány tíz- vagy néhány százmillió dollár folyik be. A kérdés csak az:

honnan jött a pénz, ha nem tudunk olyan milliárdosról, aki mostanában halt volna meg?

Az esetről a Quartz írt részletesen, ők kiemelik, hogy a hétmilliárd dolláros bevétel jöhetett több gigantikus befizetésből is, de ennek nagyon kicsi az esélye, és azok közül legalább egy mindenképp hatalmas összegű lenne. Az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője szerint nem hibáról van szó, viszont azt nem árulhatják el, ki fizette be az összeget.

Az Egyesült Államokban az öröklés után elvileg 40 százalékos adót kell fizetni, de ezt többféleképpen csökkenteni lehet. Az egyik enyhítés, hogy a hagyaték első 11,58 millió dollárja adómentes, és a magáncégek értékelésére elég rugalmas szabályok vonatkoznak. A Quartz idéz egy becslést, ami szerint valójában átlagosan 17 százalék öröklési adót fizetnek az amerikaiak.

Egyetlen kérdés maradt: honnan jön a pénz? A lap négy lehetőséget sorol fel, ezek:

  • meghalt egy olyan milliárdos, akit valamiért kihagyott a Forbes a leggazdagabbak közül;
  • valaki ajándékozott egy hatalmasat;
  • most hajtották be az örökösödési illetéket egy évekkel korábban meghalt milliárdos után;
  • vagy valaki elvált a nem amerikai állampolgárságú házastársától, akinek a vagyon felosztásakor adóznia kell a rá jutó rész után.

A halálozások után 9 hónappal kell örökösödési illetéket fizetni, a határidőt 6 hónappal lehet kitolni. Ez alapján a halálesetnek valószínűleg 2022-ben kellett volna történnie, de a Forbes adatai alapján akkor senki nem halt meg ebben a kategóriában. A kíváncsiskodók legjobb tippje a 2021 januárjában meghalt Sheldon Adelson kaszinópápa, akinek a vagyonát 35 milliárd dollárra becsülték. Ez összegben megfelelne, viszont kérdés, hogyan tarthatott több mint két évig a pénz befizetése.

Hacsak valamiért nem hozzák nyilvánosságra a befizető nevét, soha nem tudjuk meg, ki volt az.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!