Az UBS felvásárolta bajba jutott banktársát, a Credit Suisse-t

2023. március 19. – 22:54

Másolás

Vágólapra másolva

A svájci kormány közreműködésével az UBS felvásárolta a bajba jutott rivális bankot, a Credit Suisse-t, amivel valószínűleg egy általános bankpániknak is sikerült elejét venni.

Az üzlet létrejöttét vasárnap este jelentették be, miután a két bank és Svájc pénzügyi szabályozó hatóságai rendkívüli tárgyalásokat folytattak le a hétvégén.

A svájci nagybank csütörtökön közölte, hogy 54 milliárd dolláros hitelt vesz fel a svájci központi banktól a likviditás és a befektetői bizalom megerősítése érdekében, miután részvényeinek zuhanása felerősítette a globális bankválsággal kapcsolatos félelmeket. Tavaly október elején írtunk arról, hogy veszélyes szintre fokozódott a csőd esélye az egyik legnagyobb svájci banknál, amelyiknek mérete és potenciális hatása jóval nagyobb a világgazdaságra, mint például az amerikai bankoké. A globális bankpánikról a Telexen is részletesen írtunk.

A Credit Suisse részvényesei nem szavazhattak az ügyletről, és minden 22,48 részvényük után egy UBS-részvényt kapnak, így a bank értéke 3,15 milliárd dollár lesz. Ez jelentősen elmaradt a pénteki zárástól, akkor ugyanis még 8 milliárd dollárra értékelték a Credit Suisse-t.

A svájci központi bank azt írta közleményében, hogy „sikerült olyan megoldást találni, amely biztosítja a pénzügyi stabilitást és védi a svájci gazdaságot ebben a rendkívüli helyzetben.”

A szövetségi kormány közölte, hogy a UBS kockázatainak csökkentése érdekében 9,6 milliárd dollár értékű garanciát nyújt a lehetséges veszteségekre, a svájci központi bank pedig 110 milliárd dolláros likviditási támogatást is felajánlott.

A Credit Suisse felvásárlását a Bank of England, a Fed és az Európai Központi Bank is pozitív lépésnek minősítette, de hogy mennyire nyugtatta meg ez a piacot, az majd a néhány órán belül kinyitó ázsiai és ausztráliai tőzsdéknél fog látszódni.

(Reuters, BBC)

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!