Amszterdam betiltja a kannabiszt a piros lámpás negyedben

2023. február 10. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az új szabályok május közepétől lépnek életbe, és céljuk, hogy javítsák azon lakosok élhetőségét, akik régóta panaszkodnak a turisták által okozott zavarok, botrányok miatt.

Amszterdam városa jól ismert a liberális drog- és szexipari szabályairól, évente több millió turista érkezik a fővárosba, sokan közülük felkeresik a könnyű drogokat is értékesítő kávézókat, illetve a piros lámpás negyedet, ugyanakkor a város igyekszik arra is figyelni, hogy ezek az iparágak ne zavarják a helyi közösséget. A BBC cikke szerint az amszterdami városházán most szinte minden tanácstag támogatta a lakosságot érő kellemetlenségek csökkentését célzó új intézkedéseket.

A városi tanács az utcai füvezés tilalma mellett február 9-én azt is bejelentette, hogy az éttermeknek és bároknak pénteken és szombaton hajnali kettőkor be kell zárniuk,

és hajnali egy óra után nem engednek be új látogatókat a régi városrészbe. A szexmunkásoknak pedig hajnali háromkor be kell zárniuk a helyszíneiket.

Jelenleg csütörtöktől vasárnapig 16 óra után tilos alkoholt árusítani a piros lámpás negyed boltjaiban, italboltjaiban és kávézóiban. Most a tanács arra fogja kérni az árusokat, hogy ez idő alatt teljesen távolítsák el az alkoholt a kirakatukról, vagy rejtsék el őket.

Amszterdam legtöbb nyilvános helyén amúgy is tilos alkoholt fogyasztani. A helyiek azonban panaszkodtak, hogy vonzzák az utcai dílereket, és hogy a kábítószer- és alkoholfogyasztás növeli a bűnözési arányt.

Bár a holland szabályok éles különbséget tesznek bizonyos a könnyű és kemény drogok között, a városba érkező, a drogra nyitott milliók miatt Amszterdamnak a kemény drog piaca is hírhedt.

A jelenlegi holland törvények szerint a kábítószer birtoklása, előállítása vagy forgalmazása bűncselekménynek minősül. A 18 éven felüliek kábítószer-fogyasztása azonban nem minősül bűncselekménynek. vagyis míg illegális a kábítószer árusítása vagy birtoklása, Hollandia szabályai lehetővé teszik a kávézóknak, hogy szigorú feltételek mellett áruljanak kannabiszt.

Az egyik ilyen feltétel az, hogy az üzletek ne okozzanak kellemetlenséget. Az új törvények mellett az amszterdami tanács tavasszal „maradj távol” kampányt indít a fővárosba drog-, alkohol- és szexuális céllal utazó turisták megcélzása érdekében.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!