Tudják, ki az a Bernard Arnault? Aki miatt már nem Elon Musk a világ leggazdagabb embere

2022. december 14. – 08:06

Másolás

Vágólapra másolva

Már nem Elon Musk a világ leggazdagabb embere, miután idén meredeken zuhant a Tesla elektromos autógyár részvényeinek értéke – írja a BBC. A Forbes és a Bloomberg adatai alapján Muskot megelőzte Bernard Arnault, az LVMH luxusipari csoport vezérigazgatója.

Elon Musk, akinek 14 százalékos részesedése van a Teslában, és idén emlékezetes huzavona után 44 milliárd dollárért felvásárolta a Twittert, a legfrissebb becslések szerint 178 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. Eközben Bernard Arnault vagyonának értéke 188 milliárd dollár.

Delphine Arnault, Bernard Arnault és Sir Paul McCartney Stella McCartney divatbemutatóján a Párizsi Divathéten a Pompidou központban 2022. október 3-án – Fotó: David M. Benett / Getty Images
Delphine Arnault, Bernard Arnault és Sir Paul McCartney Stella McCartney divatbemutatóján a Párizsi Divathéten a Pompidou központban 2022. október 3-án – Fotó: David M. Benett / Getty Images

Az LVMH-csoporthoz számos luxustermék tartozik különböző ágazatokból. A honlapjuk szerint alkoholos italoktól divatipari cikkeken és parfümökön át órákig és ékszerekig terjed a profiljuk. A legismertebb márkáik és leányvállalataik között szerepel a Birkenstock, a Christian Dior, a Dom Pérignon, a Hennessy, a Glenmorangie, a Kenzo, a Givenchy, az Hublot, a Bulgari, a Tiffany & Co., de a Le Parisien és a Les Echos lapok, valamint a NER-elit egyik kedvence, a Louis Vuitton is.

Elon Musknak a Twitter-üzlet nemcsak a 44 milliárd dolláros kiadás miatt okozott károkat, hanem a hónapokig tartó jogi hercehurca miatt is.

A BBC idézi Dan Ives-t, a Wedbush Securities befektetési cég elemzőjét, aki szerint a Twitter-üzlet körüli „cirkusz” a Tesla részvényárfolyamát is megterhelte. „Musk a Tesla részvényeinek szuperhőséből gonosztevővé vált az utca szemében, mivel a túlsúly minden egyes tweettel nő” – mondta a BBC-nek.

Musk a tranzakcióhoz ráadásul több milliárd dollár értékben adott el Tesla-részvényeket, ami hozzájárult az árfolyam csökkenéséhez.

A befektetőket az is aggasztotta, hogy a vállalat elektromos autói iránti kereslet lelassulhat, mivel a gazdaság gyengül, a magasabb hitelköltségek elriasztják a vásárlókat, és más vállalatok is növelik elektromos járműkínálatukat. A Teslát visszahívások, valamint a balesetekkel és a robotpilóta funkcióval kapcsolatos kormányzati vizsgálatok is sújtották.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!