Energiaválság: a német kormány újabb, ezúttal 65 milliárd eurós csomagot rakott össze

2022. szeptember 4. – 13:27

Energiaválság: a német kormány újabb, ezúttal 65 milliárd eurós csomagot rakott össze
Olaf Scholz német kancellár. Fotó: Michael Kappeler / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A német szövetségi kormány és a regionális önkormányzatok az energiaárak és az infláció emelkedésének ellensúlyozására szövetkeztek – jelentették be vasárnap Berlinben.

Újabb, immár harmadik csomagját rakja össze Németország az energiaválság veszteseinek megsegítésére. Olaf Scholz német kancellár a koalíciós egyeztető tanács vasárnap hajnalban véget ért ülésén kidolgozott megállapodást bemutató tájékoztatóján kiemelte, hogy az idei harmadik tehercsökkentő csomag nagyobb, mint az első kettő együtt – tudósít az MTI.

Mint a Bloomberg írja, Németország a 2022-es és 2023-as költségvetésből nyújt segítséget, de a teljes csomag még nagyobb lesz a regionális önkormányzatok hozzájárulása miatt. Németország súlyos energiaválsággal néz szembe, amelyet legutóbb Oroszország azon döntése mélyített, hogy az Ukrajna elleni háború és a nemzetközi szankciók nyomán leállítja az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül történő gázszállítást.

A német csomagban Emelik a többi között a családi pótlékot, a lakhatási támogatást, és a munkaviszonyban állók után a nyugdíjasok és a diákok is kapnak 300 euró, valamint 200 euró egyszeri támogatást az energiaköltségekre.

Bevezetnek egyebek mellett egy úgynevezett áramárféket is. Ez azt jelenti, hogy a háztartások és a kis-, valamint közepes méretű vállalkozások egy meghatározott mennyiségig, az úgynevezett alapfogyasztásig kedvezményes áron kapják a villamos energiát.

A kancellár ismét a Liverpool FC himnuszaként ismert dal címadó sorát idézve hangsúlyozta: továbbra is érvényes az az alapelv, hogy „You'll never walk alone” (Sosem maradsz magadra).

A német kormány háromszintű gázvészhelyzeti tervet dolgozott ki, és alapvető energia- és környezetvédelmi politikájának felfüggesztését is kénytelen volt meglépni a válság mérséklése érdekében, eddig elsősorban a szénimportot erősítette, de az atom- és szénerőművek életciklusának meghosszabbítása is napirenden van.

A szárnyaló energiaárak és az Ukrajnával kapcsolatos német politika Scholz számára az első kancellári évében nagy kihívást jelent, a politikus népszerűsége sokat hanyatlott. A mostani csomag immár a harmadik lesz, az előző kettő több mint 30 milliárd eurós volt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!