Megnézték, melyik európai városokban jön ki legolcsóbbra egy turistahétvége

2022. szeptember 3. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

Egy turista az európai városok közül Athénban tud eltölteni a legkevesebb pénzből egy hétvégét, írja a Guardian.

Illetve ez úgy pontos, hogy egy brit turista, mert a brit állami posta alá tartozó Post Office Travel Money az alapján állította fel a 20 legnépszerűbb célpontnak számító város rangsorát, hogy egy brit látogató számára tipikusnak mondható turisztikai költségeket hasonlította össze.

A görög fővárosban – feltehetően az ország gyatra gazdasági helyzete, és a pandémia által kivéreztetett turisztikai szektor miatt – egészen elképesztő módon 15 százalékkal csökkentek az árak 2021-hez képest.

Azt nézték meg, hogy két fő részére mennyibe kerül egy átlagos szállodai szállás, étkezés, belépőjegyek és a helyi közlekedés díja. (Tehát a városokba való eljutást, például a repülő- vagy vonatjegyek költségeit nem vették számításba.)

  • Az első helyezett Athénban egy ilyen hétvége két fő részére 207 fontba, tehát kb. 96 ezer forintba kerül.
  • A második helyen Portugália fővárosa, Lisszabon van 218 font, azaz kb. 101 ezer forintos kiadással. (Lisszabon annak ellenére került a második helyre, hogy az árak tavaly óta 21 százalékkal emelkedtek.)

És a következő helyezettek között már csak pár száz forint a differencia.

  • A lengyelországi Krakkó lett a harmadik: 219 fonttal, azaz szintén nagyjából 101 ezer forinttal.
  • Lettország fővárosa, Riga lett a negyedik: 220 font/102 ezer forint.

Az ötödik helyen pedig Budapest végzett: 221 font/102 ezer forint.

A Post Office Travel Money elemzése alapján Párizs, Amszterdam és Velence nagyjából kétszer annyiba kerül, mint Athén. Az elemzett városok közül hatban több mint kétszer olyan drága egy hétvége, mint Athénban. Ezek Stockholm (421 font), Párizs (423 font), Dublin (436 font), Koppenhága (456 font), Velence (457 font) és Amszterdam (593 font).

A szállásköltségek az év elején Európa-szerte megugrottak, mivel az utazási korlátozások enyhítését követően a kereslet meghaladta a járvány előtti szintet.

A Post Office Travel Money júliusban közzétett elemzése szerint a bulgáriai Sunny Beach és a törökországi Marmaris a 16 népszerű európai üdülőhely közül a legolcsóbbak a nyári vakációra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!