Reuters: Kiesett egy kórházi ablakból és meghalt a Lukoil elnöke

2022. szeptember 1. – 12:07

frissítve

Reuters: Kiesett egy kórházi ablakból és meghalt a Lukoil elnöke
A Lukoil olajcég méretes olajtartálya – Fotó: Valeria Mongelli / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az újabb rejtélyes halálesetet a Lukoil még nem erősítette meg. A vállalat a legnyugatiasabb orosz olajcég, a most elhunyt Ravil Manarov elődje, Vagit Alekperov például a háború kirobbanásakor azonnal békekötésre szólított fel.

Meghalt egy fajsúlyos orosz üzletember, miután kiesett egy kórház ablakából – írja a Reuters. A 67 éves Ravil Maganov, Oroszország második legnagyobb olajvállalatának, a Lukoil igazgatótanácsának volt az elnöke. A baleset Moszkvában történt, és a cég még nem erősítette meg az információt.

Maganov 1993 óta dolgozott a Lukoilnál, nem sokkal a vállalat alapítása után került a céghez, 2020-ban lett ő az elnök. Testvére, Nail Maganov pedig egy kisebb (tatár) olajcég vezetője, vagyis a Tatnyefty első embere. A különböző orosz olajcégek viszonyrendszeréről még az Indexben írtunk elemzést.

Ravil Maganov annak a Vagit Alekperovnak volt a közeli munkatársa, akivel szemben Nagy-Britannia ugyan szankciókat is hozott, de mégis az orosz olajipar legprofesszionálisabb, legnyugatiasabb figurájának tartották. A 71 éves, azeri származású Alekperov, aki valaha szovjet olajminiszter-helyettes is volt, váratlanul áprilisban mondott le a Lukoil elnöki posztjáról.

Előtte 29 évig volt annak a Lukoilnak az első embere, amely egykoron három kisebb olajcég (Langepasznyeftyegaz, Urajnyefytegaz és Kogalymnyeftyegaz) egyesülésével jött létre, és hamarosan a világ egyik legnagyobb olajtermelője lett, az orosz termelés negyedéért felelt. Alekperov amúgy ismert milliárdos és filantróp, a világ egyik legkomolyabb numizmatikusa, gyűjteményének egy része (elsősorban ritka aranyérmék) nyilvánosan is megtekinthetőek.

Március elején a Lukoil volt a legnagyobb olyan orosz vállalat, amely nyíltan az ukrajnai harcok azonnali leállítását és a Kreml által „különleges katonai műveletnek” nevezett művelet diplomáciai megoldását kérte.

Az orosz olajipar nyolc-tíz nagy cége állandóan egymással harcol, és a két végpont, az Igor Szecsin, Putyin szentpétervári pályatársa által vezetett Rosznyefty, amely a „legvonalasabb”, és éppen a Lukoil volt a legpiacibb, a legnemzetközibb cég. A háború kirobbanása óta megszaporodtak Oroszországban az üzleti életet megtizedelő, brutális, a családtagokat is sújtó mészárlások, illetve a rejtélyes halálesetek is. Mivel a minden korábbinál erőszakosabb történetek elkerülhetők lennének az elkövetők oldaláról is, úgy tűnik, mintha valamifajta szándékolt figyelmeztetés vagy demonstratív szándék is lenne ezekben a likvidálásokban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!