Az Egyesült Államok felmondja a Magyarországgal 1979-ben kötött adóegyezményt

2022. július 9. – 08:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 43 éve kötött adóegyezményt, azután mondják fel, hogy kiderült, Magyarország megakadályozza az EU által bevezetni tervezett 15 százalékos globális minimumadó bevezetését – írja a Reuters.

A 15 százalékos globális minimumadó elutasításáról szóló határozati javaslatot az Országgyűlés már júniusban megszavazta, ennek hatására döntött úgy az amerikai pénzügyminisztérium, hogy felmondja a Magyarországgal kötött 1979-es adóegyezményt.

Döntésüket az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője azzal indokolta, hogy Magyarország 9 százalékra csökkentette a társasági adókulcsát – ami kevesebb mint fele a 21 százalékos amerikai adókulcsnak –, az adóegyezmény előnyei egyoldalúan Magyarországnak kedveznek, így az Egyesült Államoknak semmi haszna nem származik belőle. Továbbá elmondta, hogy az Egyesült Államoknak jelentős bevételkiesést jelent az adókedvezmény fenntartása.

„Adóegyezményből származó előnyök egyoldalúan Magyarország javát szolgálják, az Egyesült Államokét már nem.”

– mondta a szóvivő.

„Európa gazdaságának ma hosszú távú háborús inflációs környezetben kell működnie. Ha ezen körülmények között a termelő vállalatok adóterhei tovább növekednének, annak drámai hatása lenne.” – reagált a hírre közösségi oldalán Szijjártó Péter. Azt írta, hogy az energiaárak elszabadulása miatt az európai versenyképesség, már így is romokban, szerinte pedig a globális minimumadó bevezetése jelentené a kegyelemdöfést. „A magyarországi termelő vállalatok társasági adóterhelése gyakorlatilag a duplájára emelkedne. Ez magyar munkahelyek tízezreit sodorná veszélybe.”

„Mindezek alapján – bármekkora is rajtunk a nyomás – természetesen nem támogatjuk a globális minimumadó európai bevezetését. ”

-reagálta Szijjártó.

Aggodalmait az egyezménnyel kapcsolatban az Egyesült Államok már régóta hangoztatja. A felmondás időzítése pedig nem véletlen, vélhetően ezzel próbálnak nyomást gyakorolni a minimumadót elutasító magyar miniszterelnökre. A globális, 15 százalékos minimumadót egyébként 140 ország már elfogadta. Az egyezmény felmondási ideje nagyjából hat hónapot vesz majd igénybe, lezárultával értesítést küld majd a pénzügyminisztérium a magyar hatóságoknak.

Az 1979-ben megkötött egyezmény a kettős adóztatás elkerülése végett jött létre a felek között.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!