Az elmúlt 22 év legnagyobb kamatemelését hajtotta végre a Fed

2022. május 4. – 23:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szerdán fél százalékponttal emelte az egynapos irányadó kamatlábat – számolt be a Reuters. Ez a legnagyobb kamatemelés az USA-ban az elmúlt 22 évben. A Fed egyúttal azt is közölte: az infláció elleni küzdelem jegyében a következő hónapban megkezdi kötvényállományának csökkentését.

A Fed egyhangúlag megszavazott döntéssel fél százalékpontos emelést hajtott végre, és 0,75% és 1% közötti sávban határozta meg a szövetségi alapkamat célkamatlábát.

A döntést követő szerdai sajtótájékoztatón Jerome H. Powell, a Fed elnöke azt mondta, hogy „az infláció túlságosan magas”, és az intézmény „gyors lépéseket tesz annak érdekében, hogy visszaszorítsa”. Powell bejelentése szerint a szokásosnál nagyobb léptekben folytathatják a kamatemelést, ahogy azt most is tették. A kamatdöntő bizottságban elterjedt az a gondolat, miszerint további 50 bázispontos emeléseket kellene foganatosítani a következő néhány ülésen – mondta Powell.

Az Egyesült Államokban az idei év első három hónapjában csökkent a GDP, de a Fed elemzése szerint a háztartások kiadásai és az üzleti beruházások továbbra is erősek maradtak, és a munkahelyteremtés is jó ütemű volt. Az infláció viszont – ahogy szinte mindenütt a világon – továbbra is emelkedett, mivel az ukrajnai háború és a koronavírus miatti zárlatok magasan tartják az inflációs nyomást.

Az amerikai részvénypiacok a bejelentést követően emelkedtek, az államkötvények hozama alig változott. A dollár mérsékelten gyengült az USA főbb kereskedelmi partnereinek valutáival szemben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!