Az elmúlt 22 év legnagyobb kamatemelését hajtotta végre a Fed

2022. május 4. – 23:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szerdán fél százalékponttal emelte az egynapos irányadó kamatlábat – számolt be a Reuters. Ez a legnagyobb kamatemelés az USA-ban az elmúlt 22 évben. A Fed egyúttal azt is közölte: az infláció elleni küzdelem jegyében a következő hónapban megkezdi kötvényállományának csökkentését.

A Fed egyhangúlag megszavazott döntéssel fél százalékpontos emelést hajtott végre, és 0,75% és 1% közötti sávban határozta meg a szövetségi alapkamat célkamatlábát.

A döntést követő szerdai sajtótájékoztatón Jerome H. Powell, a Fed elnöke azt mondta, hogy „az infláció túlságosan magas”, és az intézmény „gyors lépéseket tesz annak érdekében, hogy visszaszorítsa”. Powell bejelentése szerint a szokásosnál nagyobb léptekben folytathatják a kamatemelést, ahogy azt most is tették. A kamatdöntő bizottságban elterjedt az a gondolat, miszerint további 50 bázispontos emeléseket kellene foganatosítani a következő néhány ülésen – mondta Powell.

Az Egyesült Államokban az idei év első három hónapjában csökkent a GDP, de a Fed elemzése szerint a háztartások kiadásai és az üzleti beruházások továbbra is erősek maradtak, és a munkahelyteremtés is jó ütemű volt. Az infláció viszont – ahogy szinte mindenütt a világon – továbbra is emelkedett, mivel az ukrajnai háború és a koronavírus miatti zárlatok magasan tartják az inflációs nyomást.

Az amerikai részvénypiacok a bejelentést követően emelkedtek, az államkötvények hozama alig változott. A dollár mérsékelten gyengült az USA főbb kereskedelmi partnereinek valutáival szemben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!