Rábólintott Elon Musk 44 milliárd dolláros ajánlatára a Twitter

2022. április 25. – 22:14

Másolás

Vágólapra másolva

A Twitter igazgatótanácsa elfogadta Elon Musk 44 milliárd dolláros vételi ajánlatát, írja a BBC. A 44 milliárd dolláros összeg átszámolva csaknem 15 ezer milliárd forintnak felel meg, ami a magyar államháztartás 2022-es kiadási főösszegének közel fele.

Hetek óta köztudott volt, hogy Musk meg akarja venni a vállalatot. Március 25-én kitett egy szavazást a Twitterre, amiben azt kérdezte a követőitől, hogy szerintük a platform szigorúan tartja-e magát a szólásszabadság biztosításához, amely nélkülözhetetlen egy működő demokráciában.

Miután kiderült, hogy a követői túlnyomó többsége szerint a Twitter nem biztosítja a szólásszabadságot, Musk filozofálgatott azon, hogy a platform alapjaiban ássa alá a demokráciát, és elgondolkozott rajta, hogy mit kellene tenni. Április 4-én aztán kiderült, hogy tényleg komolyan gondolta a fontos következményeket, a milliárdos ugyanis ekkor jelentette be, hogy megvette a Twitter részvényeinek 9,1 százalékát.

Musk aztán nem is tétlenkedett sokáig, másnap újabb szavazással jelentkezett Twitteren, melyben ezúttal azt kérdezte, hogy szeretnék-e a követői, hogy lehessen módosítani a már publikált posztok szövegét a platformon. Kiderült: igen, szeretnék, de hogy még izgalmasabb legyen az egész, a Twitter még aznap bejelentette, hogy nem Elon Musk miatt, de már jóval a szavazás előtt is dolgoztak a funkción.

Musk szerint a Twitterben hihetetlen lehetőségek rejlenek, melyeket ő szabadjára tudna engedni. Szerinte csökkenteni kéne a moderációt, nyílt forráskódú algoritmust kéne használni, és lehetővé kellene tenni a tweetek módosíthatóságát. Arról, hogy Musk miért vette meg a Twittert, itt írtunk bővebben. A világ leggazdagabb emberének becslések szerint 219 milliárd dolláros vagyona van.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!