A GameStop, amivel paródiát csináltak az amerikai tőzsdézésből, arra készül idén, mint a Google, Tesla és Amazon

2022. április 1. – 00:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai tőzsdei élet legnagyobb tavalyi szenzációját szinte biztosan egy haldokló játékáruház és egy, saját magára több millió degenerált gyülekezeteként hivatkozó, teljesen kaotikus társaság jelentette – igen, a GameStop-sztorira gondolunk. A múlt év elején egy reddites fórumozó közösség a fejébe vette, hogy megleckézteti a cég áresésére spekuláló alapkezelőket. Ez lényegében sikerült is nekik, ideig-óráig tulajdonképpen térdre kényszerítették a Wall Streetet komoly pénzeket kaszálva (a céggel kapcsolatos összes korábbi cikkünket itt olvashatja).

A GameStop azóta ha nem is folyamatosan szárnyal, de olyan tőzsdei szereplő lett, amely az idei első negyedévre már azt tervezi – ahogy ezt a címben is elárultuk –, amit olyan techóriások, mint a Tesla, az Amazon vagy a Google (illetve azok anyacégei). A társaság ugyanis a Marketwatch híre szerint bejelentette, hogy a cégvezetés 15 év után először részvényfelosztást tervez.

A menedzsment ahhoz kéri a részvényesek hozzájárulását, hogy a részvényeik számát 300 millió darabról 1 milliárdra növeljék, és így osztalék formájában részvényfelosztást hajthassanak végre. A vállalat arra is számít, hogy a részvényszám növelésére irányuló lépés „rugalmasságot biztosítana a jövőbeli vállalati igényekhez” – áll az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez benyújtott bejelentésben.

A bejelentésre a GameStop árfolyama 15 százalékot ugrott a csütörtöki tőzsdei zárás utáni kereskedésben. Azt nem közölte a cégvezetés, hogy milyen arányban kívánja felosztani részvényeit, ha az intézkedést a részvényesek a következő éves közgyűlésen jóváhagyják. A vállalat 2007. március 19-én osztotta fel részvényeit, akkor 2:1 arányban, az volt a cég történetének egyetlen ilyen lépése.

A GameStop részvényei az elmúlt három hónapban 12 százalékot emelkedtek, miközben az S&P részvényindexe ugyanebben az időszakban mintegy 5 százalékot csökkent.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!