Kína egy eldugott részén máig dinoszauruszcsontot esznek, mert gyógyhatásúnak hiszik

2024. május 2. – 06:03

Kína egy eldugott részén máig dinoszauruszcsontot esznek, mert gyógyhatásúnak hiszik
Dinoszauroszcsontok egy kínai lelőhelyen – Fotó: CFOTO / Future Publishing / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

2007-ben kínai tudósok furcsa felfedezésről számoltak be az ország Henan tartományába tartozó Csengcsouban. A pekingi őslénytani intézet egyik kutatója, Dong Cse-ming, arról beszélt a sajtónak, hogy Henan több falujában dinoszauruszcsontokat találtak, amiket a falvak lakói ástak ki. A helyiek részben eladták a leleteket, részben gyógyászati célra használták őket.

Anélkül, hogy belemennénk egy nagy orvostudományi vitába, talán megkockáztatható az a kijelentés, hogy a kínai orvoslásba több minden belefér, mint a nyugatiba. Például sok évszázados hagyománya van erősnek vagy misztikusnak gondolt állatok fogyasztásának, függetlenül azok valós gyógyhatásától. Az orrszarvútülök őrleményét például lázcsillapításra, a reuma és a köszvény kezelésére használják, de akár rákgyógyításra is. Természetesen a szarv nem gyógyítja ezeket a betegségeket, mert nagyrészt keratinból áll, a hajszálainkat és körmeinket is alkotó fehérjéből. Vagyis egy ilyen őrlemény annyira használ bármilyen súlyos betegségre, mintha a beteg lenyelné pár saját hajszálát (persze a placebohatás erejét nem szabad lebecsülni).

Az elmaradottabb településeken a dinoszauruszcsontok is bekerültek a házi patikákba, Dong szerint ezt is már évszázadok óta dokumentálják. A 2007-es vizsgálatban az derült ki, hogy bizonyos falvakban még mindig sárkánycsontoknak gondolták a fosszíliákat, ezért tulajdonítanak nekik nagy gyógyerőt. Egyébként a térségben tényleg éltek olyan őshüllők, amik emlékeztettek a kínai legendák hosszú nyakú sárkányaira, egy nemzetközi kutatócsoport idén jelentette be, hogy megtalálták egy ötméteres példány teljes csontvázát.

Más településeken mágikus kőként adják el a dinoszauruszcsontokat, amik az évmilliók során megkövesedtek, ezért anyagukban már nem is emlékeztetnek csontra. A fosszíliákat porítják, majd több lehetséges módon „gyógyítanak” velük. Volt olyan falu, ahol főzetet készítettek belőle, aztán az italt görcsoldóként használtak, máshol kenőcsöt kevertek az őslénycsontőrleményből, majd a krémet törésekre és más sérülésekre kenték.

A tudósoknak természetesen nem tetszik, hogy kínai parasztok széthordják a dinoszauruszmaradványokat. Dong szerint Ázsia legnagyobb őshüllőinek a leleteit is érinti a dolog, ennek illusztrálásaként a 2007-es sajtótájékoztatón be is mutatta egy 18 méteres dinoszaurusz csontjait, amik Henanból kerültek elő. A kutatók a falvakban tartott előadásokkal próbálták elérni, hogy megszűnjön a fosszíliákkal gyógyítás, de a törvény is tiltja az amatőr régészkedést.

Ennek ellenére a probléma még ma is létezik: egy tavalyi riport szerint az ősállatmaradványok fogyasztása illegális kereskedelmet tart életben, ami a dinoszauruszok mellett őslovak, gyapjas orrszarvúk, mamutok és más ősállatok csontjaira is kiterjed. Ezek egy részét a mai napig sárkánycsontként értékesítik.

Az őslények mellett a ma élő veszélyeztetett állatok maradványaira is nagy a kereslet Kínában, illetve Vietnám egy részén. Az elefántokat és orrszarvúkat sújtó afrikai orvvadászatot nagyrészt a kínai kereslet mozgatja. A hatóságok minden évben elkapnak egy-egy szállítmányt, amit feladóik csokoládénak álcáznak vagy más módon rejtenek el, de ez valószínűleg csak töredéke a valódi áruforgalomnak. Ráadásul a csontokat az országban nemcsak gyógyászati célra használják, hanem státuszszimbólumnak is: egy díszesen kifaragott elefántagyar akár több százezer dollárért találhat gazdára, de népszerűek az apróbb csontékszerek is.

A kihalt és élő állatok csontjainak kereskedelme a mamutleletekben találkozik. Szibériában a klímaváltozás miatt egyre több mamutcsontváz kerül elő az évezredek óta fagyott talajból, Jakutföldön szerencsevadászok tucatjai próbálnak megélni abból, hogy előásnak egy-egy mamutagyart vagy orrszarvútülköt (munkájukról pár éve Amos Chapelle új-zélandi fotós fantasztikus képriportot készített). Az itt talált mamutcsont nagyjából 90 százaléka kerül Kínába.

A mamutfosszíliák eladása több országban legális, míg az elefántagyarral való kereskedelmet 1990 óta nemzetközi egyezmény tiltja. Az elefántcsontcsempészek ezt kihasználva gyakran mamutagyarnak próbálják álcázni a vadorzók által megölt afrikai elefántok agyarait. Egy jó állapotú mamutagyar ugyanis nagyon hasonlít az elefántagyarra, csak tüzetesebb vizsgálattal lehet megkülönböztetni őket egymástól. A természetvédelmi szervezetek eleinte azt gondolták, hogy a mamutcsont-kereskedelem miatt majd zsugorodik az elefántagyarak piaca, de ez nem történt meg: úgy tűnik, Kína bármennyi gyógyhatásúnak hitt állatcsontot megvesz, akár régi, akár új.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!