Fact-check: Magyarország 2023-ban is világranglista-vezető alkoholizmusban?

Legfontosabb

2023. április 4. – 16:31

Fact-check: Magyarország 2023-ban is világranglista-vezető alkoholizmusban?
Orbán Viktor miniszterelnök a magyarországi szabad pálinkafőzés 10. évfordulóján szervezett ünnepségen a Zala megyei Becsehelyen 2020. szeptember 27-én – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a World Population Review oldalán egy kattintható térkép, amelyen azt mutatják be, idén melyik országban a népesség hány százalékát érinti az alkoholizmus. A térkép és a vonatkozó adatok a közösségi oldalakon is terjedni kezdtek, valószínűleg a Reddit lehetett a kiindulópont, de hamarosan megjelentek a mainstream médiában is. A térkép és az erre épülő cikk két fontos dolgot állít:

  • hogy vannak adatai arról, 2023-ban melyik országot mennyire érinti az alkoholizmus;
  • és hogy az adatok alapján Magyarország van a legsúlyosabb helyzetben listavezetőként.

A virálissá vált térkép adatait elsőre könnyű elhinni, elvégre Magyarország volt már korábban, 2016-ban is világelső az alkoholizmusban, és szakértők, addiktológusok azóta is folyamatosan figyelmeztetik arra a magyar társadalmat, hogy az irány egyáltalán nem jó. De azért mégiscsak merülnek fel kérdések, elég csak arra gondolnunk, hogy hogyan lehetne ilyen pontos adatokat ismerni a teljes 2023-as évre, ha még csak április van.

Valódiak a 2023-as adatok?

Az oldal linkelt forrásai között látszólag megbízható oldalak vannak, hivatkoznak benne az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két oldalára, illetve a National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) nevű amerikai állami szervezet egyik aloldalára. A három hivatkozásból azonban csak egyen van adat, a másik kettő általánosan foglalkozik az alkoholizmussal: azzal, hogy mi ez, illetve azzal, hogy erősen érinti a probléma a világot. A NIAAA oldalán csak egy adat tűnik fel, de ez azt mutatja, hogy „egy országos felmérés szerint 14,1 millió 18 éves vagy annál idősebb szenved alkoholfogyasztási zavarban” – és ez is csak Amerikára vonatkozik.

Ha a harmadik, adatokkal is rendelkező linkelt forrásba belekattintunk, megtaláljuk a WHO oldalán ugyanazt a térképet, amelyet a World Population Review is beágyazott az írásába. Itt látszik, hogy az adatok megegyeznek: Magyarország 21,2 százalékos érintettséggel listavezető, őt követi 20,9 százalékkal Oroszország, 18,8 százalékkal pedig Belarusz került fel a harmadik helyre. Tizedesjegyre pontosan ezeket az adatokat adja meg a World Population Review is 2023-ra, de a WHO-féle adatokat megnézve látszik, hogy bár a számok helytállóak, azok nem 2023-ra, hanem 2016-ra vonatkoznak.

Az, hogy a World Population Review oldalán megjelent, 2023-asnak beállított, de valójában 2016-os adatok valószínűleg nem először tévesztik meg az embereket, jól látszik például a 24.hu cikkénél is. Meglepő módon 2022-ben ugyanúgy a 21,2 százalékos magyar, 20,9 százalékos orosz és 18,8 százalékos belarusz adatok jelentek meg a médiában. A forrás pedig itt is ugyanaz, a World Population Review oldala. Az említett 2022-es cikk forráslinkje ráadásul a 2023-as World Population Review-linkre visz: nagyon úgy néz ki tehát, hogy ugyanaz az oldal frissül a World Population Review-n évről évre, csak nem az adatokkal, hanem az aktuális évszámmal. Összegezve tehát: az oldal által hivatkozott adatok valódiak, a WHO felmérései alapján készültek, de nem 2023-ban, nem is 2022-ben, hanem még 2016-ban.

Tényleg probléma az alkohol Magyarországon?

Erre a kérdésre viszont a válasz egyértelműen igen. 2016-ban Magyarország valóban listavezető volt alkoholizmusban, és bár nem tudjuk, ma hányadik, az biztos, hogy továbbra is égető kérdés az alkohollal kapcsolatos problémák kezelése itthon. A WHO egyébként kiemeli azt is egy idei írásában, hogy világviszonylatban az európai régióban a legmagasabb az alkoholfogyasztás szintje, itt a legmagasabb az alkoholfogyasztók aránya is, így az egész európai régiót nézve igaz az, hogy hatalmas probléma az alkohol.

Tavaly az alkoholproblémákkal mi is foglalkoztunk cikksorozatunkban. Ebben szakemberek beszéltek a magyarországi helyzetről; arról, hogy évről évre egyre súlyosabb gond itthon az alkoholizmus és az, hogy mennyire nem foglalkozunk vele. Szemelyácz János addiktológus például kiemelte, szerinte az országban jelen lévő nagyfokú boldogtalanság egyik okozója a magyar lakosság magas alkoholfogyasztása, miközben az alkoholreklámok azt sugallják, mintha nem is lenne ezzel semmi probléma.

„A kormány pedig nem reagál erre, holott a mai modern Magyarország egyik legnagyobb tragédiája pont ez, ahogy az alkoholhoz viszonyulunk. A 15 éves fiúk rohamivás tekintetében az elmúlt harminc napra vetítve elsők, a 15 éves lányok a WHO felmérése alapján a harmadikok. Rettenetes jövőképet fest le ez, a gyerekeink fogják meginni annak a levét, hogy nem kezdünk ezzel semmit” – tette hozzá Szemelyácz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!