Erdélyből is látható az év legfényesebb üstököse

2024. október 12. – 19:03

Erdélyből is látható az év legfényesebb üstököse
A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös az olaszországi Molfetta felett 2024. szeptember 28-án – Fotó: Davide Pischettola / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az év legfényesebb üstököse, a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) október 12-én, szombaton kerül a legközelebb a Földhöz, és várhatóan szabad szemmel is látható lesz, bár binokulár vagy teleszkóp még látványosabb. Romániában szombat este hét és fél nyolc között, nyugati irányban, a Vénusz jobbján érdemes keresni a fénynyaláb-szerű égi jelenséget, de a következő napokban egyre korábban tűnik majd fel, magyarázta Adrian Șonka csillagász a Digi24 hírtelevízióban.

A C/2023 A3 üstökös a Földhöz képest 290 664 kilométer/órás sebességgel, azaz 80,74 kilométer/másodperc sebességgel halad át a belső Naprendszeren, elképesztő sebessége egy kis távcsővel már látható. Az üstökös helyzetének fokozatos változását mindössze 15 perc alatt figyelhetjük meg, ha összehasonlítjuk pontos pozícióját a háttérben lévő csillagokkal, írta korábban az Agerpres.

A Telex összefoglalója szerint a kométát elsőként a Kínai Tudományos Akadémia Bíbor-hegyi Obszervatóriumában észlelték, 2023. január 9-én. Néhány héttel később, február 22-én az ATLAS projekt dél-afrikai csillagvizsgálójából is felfedezték. Az üstökös szeptember 27-én került napközelségbe, nagyjából a Merkúr pályájához hasonló távolságban. Utána, október első napjaiban a hajnali égen volt megpillantható. A déli féltekéről észlelő csillagászok hosszú, szabad szemmel is 25 fokos csóvát figyeltek meg a kométa mögött. Október 9-10 között a Naphoz jár majd nagyon közel az égen, október 11-étől pedig az esti égen bukkan fel, ami már az északi féltekei megfigyelőknek, azaz éppen nekünk kedvez.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!