Eső, szél és árvízveszély várható hétvégén Románia több megyéjében

2024. október 4. – 13:05

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) pénteken egy sor elsőfokú (sárga jelzésű) figyelmeztetést adott ki a szél megerősödése és a heves esőzések miatt, amelyek vasárnap estig fokozatosan kiterjednek fél Romániára, írta az Agerpres.

A meteorológusok szerint pénteken este 9 óráig érvényben van egy riasztás a Bánságban, a Körösvidék déli részén és a Déli-Kárpátokban. Ezeken a területeken a szél 55-65 kilométer/órás sebességgel fújhat, a hegygerinceken azonban meghaladhatja akár a 70-80 kilométert óránként.

Egy másik, heves esőzésekre vonatkozó riasztás péntek este 11 órától szombat délután 3 óráig lesz érvényben a Bánság déli, Olténia nyugati és északi, Erdély nyugati és délnyugati részében. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 20-30 litert négyzetméterenként, helyenként meghaladhatja a 40 litert is.

Heves esőzéseke és légköri instabilitásra vonatkozó riasztás lesz érvényes szombat délután 3 órától vasárnap délig Moldvában, Dél-Kelet Erdélyben és Munténia legnagyobb részében. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 30 litert négyzetméterenként, helyenként meghaladhatja az 50 litert is.

A szakemberek szerint az említett vidékeken felhőszakadások, jégeső és viharos szélfúvások is előfordulhatnak.

Az ANM ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy hétfő estig országszerte előfordulhatnak esőzések, és a szeles idő is jellemző lesz. Szombaton az esőzések az ország teljes területére kiterjednek, vasárnap és hétfőn inkább a keleti országrészben lesz csapadék. Helyenként villámlások is előfordulhatnak.

Villámárvizek alakulthatnak ki, Székelyföldre is elsőfokú riasztást adtak ki

Péntek délutántól elsőfokú árvízvédelmi készültség lesz érvényben az ország nagy részén, többek között a Duna kis mellékfolyóin, írta az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) közleményére hivatkozva az Agerpres.

A hidrológusok szerint péntek délután 3 órától szombat este 8 óráig nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő területén (zárójelben a megyék): Temes, Berzava, Karas, Néra (Krassó-Szörény), Cserna (Gorj és Krassó-Szörény), a Duna (Krassó-Szörény és Mehedinţi megyei kis mellékvizei, Zsil (Hunyad és Gorj), Motru (Gorj és Mehedinţi), Gilort (Gorj) és Olteţ (Gorj és Vâlcea).

Szombaton 3 órától vasárnap éjfélig elsőfokú riasztás alatt lesznek a következő folyók vízgyűjtő területei: Feketeügy (Hargita és Kovászna megye), Argeş, Dâmboviţa (Argeş és Dâmboviţa megye), Ialomiţa (Dâmboviţa, Prahova és Ilfov megye), Prahova (Prahova és Ialomiţa megye), Bodza (Brassó, Kovászna, Buzău és Prahova megye).

Árvízkészültség érvényes ugyanakkor a Rămnicu Sărat (Vrancea és Buzău megye), a Putna (Vrancea megye), a Tatros (Hargita, Bákó, Neamţ, Kovászna és Vrancea megye), a Beszterce (Suceava, Hargita, Neamţ és Bákó megye), a Bârlad (Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bákó, Galac és Vrancea megye), a Szeret (Galac megye), a Jijia (Botoşani és Iaşi megye) és a Prut (Iaşi, Vaslui és Galac megye) vízgyűjtő területén is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!