A Mesekuckó és a Heltai Könyvtár egyesülésével modern, családbarát könyvtárat kapnak a kolozsvári olvasók

2024. szeptember 18. – 14:22

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 28-án hivatalosan is megnyílik a Mesekuckó a kolozsvári Heltai FolkCenter területén. A Mesekuckó, amely immár hét éve önkéntes alapú könyvtárként működik, most egyesül a Heltai Könyvtárral, és közel 10.000 kötetből álló könyvállománnyal, valamint számos programmal nyitja meg kapuit. A helyszínen néztem meg a készülő új könyvtár munkálatait, és Brem Ágnessel, az ötletgazdával, valamint Víg Boglárka könyvtárossal beszélgettem, akik örömmel osztották meg a Mesekuckó történetét és jövőbeni terveit.

A Heltai Könyvtár 30 éves hagyományaira építve, a Mesekuckó célja egy modern, családbarát környezet kialakítása. Az új könyvtár nem csupán a könyvek kölcsönzését kínálja, hanem rendszeres programokat is tervez. Többek között mesemondás, felolvasások, könyves versenyek és könyvklubok szervezésével kívánja megszólítani a közösség minden korosztályát.

A Mesekuckó ötletgazdája, Brem Ágnes a kezdetektől hitt abban, hogy egy közösségi könyvtár képes hidat építeni családok, gyermekek és felnőttek között. Céljuk egy olyan tér kialakítása, ahol a család minden tagja megtalálja a számára megfelelő olvasmányokat és programokat. Az elmúlt évek során a közösség összetartása és a szülők támogatása révén a Mesekuckó növekedett, most pedig a Heltai könyvtárral való egyesüléssel intézménnyé válik. Ágnes elmondta, hogy bár hosszú út vezetett idáig, minden lépés megérte: „Amikor az önkéntesség már nem volt elég, a közösség mellénk állt, és így váltunk igazán intézménnyé.”

Az új könyvtárban hozzáférhetők lesznek a hagyományos és modern kölcsönzési módszerek egyaránt, hogy mindenki számára elérhetőbbé váljon az olvasás öröme. „Annak örülnénk, ha az olvasók gyakran betérnének a Mesekuckóba nézelődni, lapozgatni, olvasgatni, és a helyszínen kölcsönöznének. Ám azok számára, akik valamiért ezt nem tehetik meg, megmarad az online kölcsönzés, az átvevő pontok használatának és a biciklis futár igénybevételének lehetősége” – fogalmazott Víg Boglárka, aki könyvtárosként nap mint nap az olvasók rendelkezésére áll majd.

A Mesekuckó és a Heltai könyvtár összeolvadásával összesen körülbelül 10.000 könyv válik elérhetővé, és ez a szám folyamatosan bővül. A könyvek beszerzése a szokásos közbeszerzési folyamatoktól eltérően gyorsabban és rugalmasabban működik. Az ott dolgozók folyamatosan figyelik az új megjelenéseket, és gyakran már egy hét után be tudják szerezni a legfrissebb kiadásokat.

A könyvek nincsenek még a helyükön, de a felújított termek készen állnak a berendezésre – Fotó: Brem Ágnes
A könyvek nincsenek még a helyükön, de a felújított termek készen állnak a berendezésre – Fotó: Brem Ágnes

A helyszín kialakításánál különös figyelmet fordítottak arra, hogy minden korosztály megtalálja a számára megfelelő helyet és programot. A 120 négyzetméteres könyvtár két különálló térben fogadja majd az olvasókat. Az egyik terem kifejezetten a legkisebbek számára készül, ahol színes gyermekbútorokkal, mesekönyvekkel vidám környezetet terveztek a gyermekeknek, akik nyugodt, barátságos légkörben merülhetnek el a mesék világában.

A másik terem inkább a nagyobb korosztálynak és a tinédzsereknek szól. Itt kényelmes babzsákfotelekkel és ifjúsági regényekkel várják majd azokat, akik komolyabb olvasmányokra vágynak, de a kikapcsolódás mellett továbbra is szeretnének egy közösség tagja lenni. Az olvasótérben pedig a felnőttek számára kínálnak ismeretterjesztő és szépirodalmi műveket, a Heltai Könyvtár teljes felnőtt könyvállománya is elérhető lesz itt.

Az alapítók pozitívan nyilatkoznak arról, hogy a közösség eddig is minden lépésben mellettük állt, és ez most sincs másként. A szülők és a Mesekuckó barátai aktívan részt vesznek a szervezésben és a felújításban, adományokkal és munkaerővel segítve a projektet.

Az átalakítási munkálatok a napokban lezárultak. A megnyitó előtti hónapokban a szervezők számos feladattal néztek szembe, többek között a falak kijavításával, festésével, a parketta csiszolásával és lakkozásával, valamint a villanyhálózat gyermekbiztossá tételével. A következő napokban a polcok felszerelése és a tér berendezése zajlik, amit majd a könyvek elhelyezése követ. Emellett új gyermekbútorokat és polcokat is szerelnek fel, valamint bevezetnek egy vonalkódos rendszert, hogy a könyvkezelés hatékonyabbá váljon. A szervezők továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi támogatásra, a jövőben az adományokat elsősorban a könyvállomány bővítésére, valamint a tervezett programok megvalósítására és kivitelezésére fogják fordítani.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!