Az éjszakai trópusi meleg 1981 óta nem érintette Romániát annyira, mint idén júliusban

2024. augusztus 9. – 12:24

Másolás

Vágólapra másolva

A Krassó-Szörény megyei Oravicabányán mérték júliusban a legmagasabb éjszakai minimumot Romániában, 29,8 Celsius fok volt július 17-én, de a trópusi éjszakák jelensége, olyan erdélyi településeket is érintett, ahol egyébként ez ritkán fordul elő, például Nagyszebent, Kiskapust, Tordát vagy Szászsebest, írta az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján a Hotnews.

Többek között Dobrogeában – Gura Portiței és Sulina mérőállomásain –, Konstancán, Mangalián, Galacon, Oravicabányán, a Bihar megyei Havasdombrón (Dumbrăvița de Codru), Bukarestben, Buzăuban, Focșani-ban, a Teleorman megyei Zimniceán vagy Temesváron volt júliusban nagyon sok trópusi éjszaka, olyan mérőállomás is volt, ahol 29 alkalommal mértek 20 Celsius foknál magasabb éjszakai minimumot.

A trópusi éjszakák Románia területének több mint 50 százalékát érintették, ami a legnagyobb terület 1981 óta, bár 2001-ben, 2002-ben, 2010-ben és 2012-ben is sok különösen magas júliusi éjszakai hőmérsékletet regisztráltak.

Az 1990 és 2020 közötti időszak átlagához képest szinte az egész országban nőtt a trópusi éjszakák száma, de leginkább az ország déli részén, ahol az átlagosnál több mint 15 trópusi éjszakával többet mértek idén júliusban, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat adataiból.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!