Összeszedtük, erdélyi magyarként kire lesz érdemes figyelni az olimpián

2024. július 23. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap elindult a román olimpiai csapat Párizsba, a magyarok is a francia fővárosban vannak már, néhány nap múlva (nem hivatalosan szerdán, hivatalosan pénteken) pedig kezdődnek a játékok, épp itt az ideje, hogy számba vegyük, mire számíthatunk. Ebben a cikkben elsősorban az erdélyi magyarokkal fogunk foglalkozni, de kitérünk a román csapat éremesélyeire is. A magyarokkal kapcsolatos hírekkel elsősorban a Telexet ajánljuk, de a legfontosabb történésekről természetesen mi is be fogunk számolni majd.

Romániát 18 sportágban 107 sportoló képviseli az olimpiai játékokon, közülük 5 erdélyi magyar. A sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta a női szabadfogású birkózók 62 kg-os kategóriájában versenyez majd, a kolozsvári Miklós Andrea a 400 méteres síkfutásban lesz érdekelt. A legtöbb versenyszámban a marosvásárhelyi asztaliteniszező, Szőcs Bernadette fog rajthoz állni, a női csapat mellett érdekelt vegyespárosban és egyéniben is. A férfiak közül a sepsiszentgyörgyi Molnár Ede Károly szerzett indulási jogot hegyikerékpárban, míg a vízilabdás csapatnak is van egy magyar tagja, az aradi születésű Vancsik Levente.

A tokiói olimpia előtt háromrészes sorozatban foglaltam össze a román színekben érmet szerző magyar sportolók történeteit, kezdve Orbán Olgával, aki először nyert érmet, folytatva Balázs Jolánnal, aki először lett bajnok, illetve folytatva Szabó Katival, aki máig a legeredményesebb. Csak azért említem az összefoglalókat, mert azóta sem vesztettek semmit az érvényességükből. Aranyéremre idén nem nagyon számíthatunk, de kis szerencsével az érem még összejöhet. Egyébként meg igaza volt David Popovicinak, amikor az indulásnál azt hangsúlyozta, hogy a játékokra való kijutás már önmagában óriási teljesítmény. Vannak sportágak, ahol most már szinte nehezebb kijutni, mint aztán ott versenyezni. Egy esetleges érem a hab a részvételt jelentő tortán, a győzelem pedig azon is cseresznye.

Az erdélyi magyarok közül Szőcs Bernadette a húzónév

A marosvásárhelyi születésű asztaliteniszező van legközelebb ahhoz, hogy érmet nyerjen Párizsban. Jelenleg legjobb európaiként a 10. a világranglistán, viszont a párizsi olimpia egyéni versenyszámában az 5. kiemelt lesz, ami egy kis szerencsével érmet is jelenthet az távol-keleti pingpongosok által dominált sportban. A csapatversenyben Elizabeta Samarával, Adina Diaconuval és Andreea Dragomannal az oldalán a legjobb európai csapatként a 4. kiemeltek Párizsban, míg vegyespárosban Ovidiu Ionescuval az oldalán a 7. legmagasabban rangsorolt egység lesz az övék.

Szőcs Tokióban egyéniben a 17. helyen végzett, míg vegyespárosban és csapatban egyaránt az 5. helyen zárt. Az elmúlt olimpiai ciklusban 2023-ban egyéniben és csapatban is Európa-bajnok volt, míg vegyespárosban egy ezüstérem a legjobb eredménye még 2022-ből. Az idei csapat-világbajnokságon a negyeddöntőig jutottak, míg tavaly egyéniben a 17. helyen zárt a világbajnokságon. Igaz, akkor az első 5 helyet kínai sportolók foglalták el, míg az olimpián legfeljebb ketten indulhatnak. A harmadik olimpiáján induló marosvásárhelyi sportoló célja egyértelműen az, hogy medáliával térjen haza a francia fővárosból.

Szőcs Bernadette Bangkokban, 2024. júl. 6-án – Fotó: Anusak Laowilas / NurPhoto / AFP
Szőcs Bernadette Bangkokban, 2024. júl. 6-án – Fotó: Anusak Laowilas / NurPhoto / AFP

Maradok a női sportolóknál. A sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta is érmet szeretne Párizsból. Amikor idén májusban a második olimpiájára készülő birkózó megszerezte a kvótát azt mondta, hogy már azzal valóra vált egy álma, mert ezúttal kiharcolta a részvételi jogot, míg Tokióban „csak” az észak-koreai sportolók visszalépése után kapott helyet. A Székely Sportnak akkor azt mondta, hogy szerinte nehezebb kijutni az olimpiára, mint ott érmet nyerni, ezért a párizsi játékokon egyértelműen az éremszerzés a célja.

A világversenyeken eddig egy ezüstérem a legjobb eredménye, még 2019-ben lett második az Európa-bajnokságon. 2022-ben a 65 kg-osok között bronzérmet nyert, míg a tavalyi világbajnokságon a 62 kg-os kategóriában a 10. helyen végzett. Egy kis szerencsével akár össze is jöhet neki az érem.

A világranglistán jelenleg 13. Miklós Andreától már egy döntős szereplés szép eredmény lenne 400 méteren, de inkább az elődöntő a realitás. A 2016-os olimpián csak váltóban indul a kolozsvári atléta, és végzett velük a 14. helyen. A tokiói játékokra már egyéniben szerzett indulási jogot, és bár kint volt a helyszínen, de egy Achilles-ín sérülés miatt kénytelen volt visszalépni az indulástól. A tavalyi budapesti világbajnokságon elődöntőt futott, míg a krakkói Európa Játékokon bronzérmes volt, de ebben a számban azért Európa nem feltétlen nagyhatalom.

Szőcs Bernadette

  • Női egyes: július 27-én (a 64 között), 28-án (a 64 között), 29-én (a 64 és a 32 között), 30-án (a 32 között), 31-én (a 32 között és nyolcaddöntők), augusztus 1-jén (negyeddöntők), 2-án (elődöntők) és 3-án (bronz- és aranymeccs) zajlanak a versenyek (részletes, névre szóló program még nincs)
  • Vegyespáros: július 27-én (nyolcaddöntők), 28-án (negyeddöntők), 29-én (elődöntők) és 30-án (döntők) lesznek a mérkőzések
  • Női csapat: augusztus 5-én (nyolcaddöntők), 6-án (nyolcaddöntők, negyeddöntők), 7-én (negyeddöntők), 8-án (elődöntők) és 10-én (döntők) küzdenek
  • Miklós Andrea
  • augusztus 5-én, 6-án, 7-én (elődöntök) és 9-én (döntők) tartják a 400 méter futamait

Incze Kriszta

  • augusztus 9-én és 10-én tartják a 62-kg-os kategória versenyét

Molnár Ede

  • július 29-én lesz a férfi verseny, 15:10-kor kezdődik

Vancsik Levente

  • július 28-án a görögökkel, július 30-án az amerikaiakkal, augusztus 1-jén a horvátokkal, augusztus 3-án az olaszokkal, míg augusztus 5-én a montenegróiakkal játszik a román csapat

A férfiak részvétele sokkal szimbolikusabb lesz Párizsban. A Romániának járó hegyikerékpártos kvótára a tavaly világbajnoki 5. Vlad Dascălu volt a legesélyesebb, de őt május közepén doppingvétség miatt 17 hónapra eltiltották a versenyzéstől. Helyére lépett Molnár Ede, aki tavaly ugyan Európa-bajnoki címet nyert a cross-country eliminator (XCE) szakágban, de az olimpián (XCO) nem abban a lebonyolításban szervezik meg a hegyikerékpárosok versenyét. Az olimpiai lebonyolítású versenyben az idei romániai Eb-n a 38. lett Molnár, míg tavalyi krakkói Európa-játékokon, amit Dascălu megnyert, az 56. volt. Tehát nincs a közvetlen élmezőnyben.

A férfi vízilabda-válogatott Dél-Afrika visszalépésének köszönhetően jutott ki a párizsi olimpiára. A csapat az idei dohai világbajnokságon a 10. lett, amivel egyetlen hellyel pont lemaradt volna a játékokon való indulásról, de az afrikai csapat nem vállalta a részvételt, így a Vancsik Leventével felálló csapat került a helyére. A férfi vízilabda az egyetlen csapatsport, ahol Románia képviselteti magát.

A dohai világbajnokság keretének tagja volt a 20 éves nagyváradi Belényesi Dávid is, de a szűkebb, 13 fős olimpiai keretbe már nem fért be. Az idei zágrábi Európa-bajnokságon 8. helyet szerző csapattól a tisztes helytállás lehet a legtöbb, amit elvárhatunk, nem sok esély van arra, hogy az olasz, a horvát, a görög, az amerikai és montenegrói csapat mellett továbbjussanak.

Popovici-ban és az evezősökben lehet bízni

Április közepén a Gracenote adatelemzése még 10 érmet jósolt a román csapatnak (ebből 2 arany-, 3 ezüst- és 5 bronzérem), és összesítésben a 25. helyre tették a legtöbb érmet nyerő válogatottak között. A júniusi frissítésükkor ugyan már nem fért be a román csapat a legjobb 30 közé, de kétségtelen, hogy Peking óta a legjobb olimpiája lehet a román csapatnak, amely Londonban összesen 7 érmet (2-4-1), Rióban 4 érmet (1-1-2), míg Tokióban 4 érmet (1-3-0) nyert.

A csapat sztárja kétségtelenül David Popovici lesz, akár nyer bajnoki címet, akár nem. Popovici két versenyszámban indul, és mind 100, mind 200 méteren gyorson éremesélyes. 100 méteren fog valószínűleg nagyobb csatákat vívni, de az idei Eb-n mutatott formája alapján, amikor a világ valaha volt 3. legjobb idejét úszta, akár bajnok is lehet. Persze, kihívó akad bőven. A legnagyobb az idei dohai vizes világbajnokságon a 4x100-as gyorsváltó első embereként világcsúcsot úszó Pan Csan-Le, de az amerikai csapat tagjai is mutattak olyan erőt az idei válogatójukon, ami azt vetíti előre, lehet velük számolni.

David Popovici – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP
David Popovici – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

200 méteren talán valamivel magabiztosabb Popovici előnye, az idei Eb-n úszott idejét (ami a világ valaha volt 5. legjobbja) egy másodpercre tudták megközelíteni, ami úszásban azért tetemes előny. Ugyanakkor a formát mindig remekül időzítő britek, Matthew Richards és Duncan Scott mindig okozhatnak meglepetést.

Ugyan Popovici lehet a legnagyobb sztár, de a háromszemélyes úszó küldöttségből másnak még a döntőbe kerülés is nagy szó lenne. A legtöbb érmet az evezős küldöttség szállíthatja, amely a román olimpiai a csapat közel felét adja, összesen 45 sportolót. Összesen 12 evezős egysége versenyez majd a Vaires-sur-Marne-ban található evezős központban, ami azt jelenti, hogy a románok az amerikaiak mellett a legtöbb hajót indíthatják.

Az elmúlt olimpiai ciklusban Európa- és világbajnoki érmek sorát nyerték: tavaly világbajnok volt a női kétpárevezős egység és a női nyolcas, ezüstérmes a női kormányos nélküli négyes, míg bronzérmes a női kormányos nélküli kettes, illetve a női könnyűsúlyú kétpárevezős egység, míg egy évvel korábban, 2022-ben három olimpiai számban (női nyolcas, női kétpárevezős egység, illetve a férfi kormányos nélküli kettes) volt román győztes. És ezek csak a világbajnoki szereplések. Az egyik legnagyobb sztár Ancuța Bodnar lehet, aki Simona Radișsal az oldalán az elmúlt három évben mindent megnyert, amit lehetett (igen, olimpiai bajnokok is voltak, ők nyerték Románia egyetlen aranyérmét Tokióban). Igaz, elég nagy meglepetést okozva, Bodnart idén nem Radișsal párban indítják, hanem a korábbi U23-as világbajnokkal, Andrada-Maria Moroșanuval.

Az evezés mellett a torna és az atlétika számít még olyan sportnak, amiben hagyományosan jobban szerepeltek a romániai résztvevők. Tornában már az nagy eredmény, hogy nyolc év után újra csapattal vehetnek részt a nők. A Román Olimpiai és Sportbizottság esélylatolgatásban egészen pontosan fogalmaz, amikor azt írják, „abban reménykednek, hogy (...) olimpiai döntőt vívhatnak”. Sabrina Voinea-Maneca, aki az elmúlt két Európa-bajnokságon érmes volt, pedig „arról álmodik, hogy gerendán és talajon olimpiai dobogóra állhat”. A női csapat minden tagja újonc, korábban még soha nem szerepeltek a játékokon. Andrei Muntean fogja képviselni a román tornászokat. Neki 2016 után ez már a második részvétele lesz, akkor korláton a 6. helyen végzett, most is egy hasonló döntős helyezésben reménykedik.

Atlétikában a mostani csapatból a kalapácsvető Bianca Ghelbernek van a legjobb esélye dobogóra állni. A 2022-ben Európa-bajnoki címet szerző atléta tavaly 7. lett a budapesti világbajnokságon, jelenleg pedig a 6. a világranglistán, és egy extrább teljesítménnyel valóban odaérhet. Az atléták közül akár Alina Rotaru Kottman is okozhat meglepetést, ahogy a tavaly budapesti vébén is tette, amikor bronzérmet nyert távolugrásban, bár az olimpia ebben az esetben nagyobb feladatnak tűnik.

A kajak-kenusok között két egység képviseli az országot. Cătălin Chirilă C-1 1000 méteren versenyez majd, míg Oleg Nuța és Ilie Sprincean C-2 500 méteren áll rajthoz. Éremben Chirilă gondolkodhat inkább, aki valószínűleg szívesen feledtetné a tokiói olimpián szerzett 11. helyet. Ebben az olimpiai ciklusban elért eredményei alapján erre minden esélye megvan: az idei szegedi Eb-n nyerte a számot, tavalyi duisburgi vb-n ezüstérmes volt, míg 2022-ben a Halifaxban szervezett vb-n győzött. A Moldovából honosított párosnak a tavalyi vb-n elért bronzérem a legjobb eredménye.

Az elmúlt olimpiákon rendre érmet hozó vívók most nem reménykedhetnek sokban. Az Ana Maria Popescu vezette aranygeneráció már visszavonult, a fiatalok még nincsenek ott, hogy a játékokon képviseljék az országot. Most egy tőröző, Elena Călugăreanu képviseli a román vívókat, akinek ugyan van egy Európa-bajnoki bronzérme, de az elég kevés az amerikaiak, az olaszok és a franciák által uralt mezőnyben.

A birkózókról részben már volt szó, de a legjobb eredményre a negyedik olimpiájára készülő Alin Alexuc lehet képes, aki a kötöttfogású birkózás 130 kg-os kategóriájában 2020-ban Európa-bajnok volt, 2022-ben pedig világbajnoki bronzérmet nyert Belgrádban. Ökölvívásban legutóbb a 2004-as athéni olimpián nyertek érmet a román sportolók, most Lăcrămioara Perijocnak az 54 kg-osok között ismét van esélye dobogóra állni. Perijoc 2022-ben az isztambuli világbajnokságon lett második, míg idén a belgrádi Európa-bajnokságon szintén ezüstérmet nyert.

A szebb napokat is megélt súlyemelésben Mihaela Cambei (49 kg-os kategória) és Loredana Toma (71 kg-os kategória) remél érmet. Cambeinek a világbajnokságokon összetettben egy 4. hely a legjobbja 2022-ből, de tavaly is 5. volt. Toma kategóriájában ugyan összetett világbajnok volt 2022-ben, de azóta a kínai Liaio Guifang feltűnésével már nem számít a kategória legnagyobb esélyesének, sőt az amerikai Olivia Reeveset is előrébb sorolják.

Az erdélyi magyarok számára rendszeresen visszatérő téma, hogy lehet-e majd magyar kommentárral nézni a különböző eseményeket. A magyarok szereplésére elsősorban az M4Sport fókuszál, míg románokét a TVR fogja közvetíteni. Erdélyben és Felvidéken a kábeles előfizetők számára (értsd, akiknek a csomagjában benne van az M4Sport) magyarul is elérhetőek a köztévé adásai. Online a Maxon lehet olimpiai közvetítéseket nézni, az ígéretek szerint esetenként azt is magyar kommentárral. Ez attól függ, hogy mit közvetítenek magyarul az Eurosportnál, mert ott a sportágak és a versenyszámok között is lehet választani, és nyilván nem mindent fognak magyarul „adni”. Ugyanez érvényes a román nyelvre is. Egyébként regionális műsort készítenek, amit naponta sugároznak Romániában, Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban és Szlovákiában. Ebben fog szerepelni a magyaroktól például Hosszú Katinka, míg a román sportolók közül Catalina Ponor és Gabriela Szabo. A közvetítések a legegyszerűbb (és legolcsóbb) csomagban is elérhetőek lesznek, nem kell külön sportos előfizetés.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!