Kánikula és légköri instabilitás váltakozik július végén és augusztus elején

2024. július 22. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

A következő két hétben folytatódik a nyári meleg idő, olykor kánikulával, amelyet légköri instabilitás és zivatarok válthatnak fel – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) július 22. és augusztus 4. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből az Agerpres szerint.

A hétfőn közzétett prognózis alapján Bánságban és a Körösvidéken a következő napokban 32-34 Celsius-fokos maximumokra és 18 fok körüli éjszakai átlaghőmérsékletekre kell számítani. Július 24-26. között enyhül a hőség, 26-28 foknál nem lesz melegebb nappal és 15-16 fokra hűl le a levegő a kora hajnali órákban, július végére azonban visszatér a kánikula. A hónap utolsó napjaiban 32-35 fokos, augusztus első napjaiban 31-32 fok lesz majd a legforróbb órákban. Július 24-26. között, majd augusztus másodika után megnő a zivatarok valószínűsége.

Erdélyben a hét elején a nappali csúcshőmérsékletek átlaga 30 fok körül alakul, az éjszakai átlaghőmérséklet 16 fok lesz. Csütörtök-pénteken 24 fok körülire csökken a nappali maximumok és 14 fokra az éjszakai hőmérséklet átlaga, majd július végén, augusztus elején ismét emelkedik a hőmérő higanyszála, 28-29 fokig. A hajnalok azonban továbbra is hűvösek maradnak, 14 fok körüli átlagértékekkel. Július 22-27. között viharosra fordul az idő, 24-26. között kiterjedt területeken várható kiadós csapadék. Augusztus elseje után ismét számíthatunk esőzésekre.

Máramarosban a következő napokban átlagban legtöbb 30-31 fok lesz nappal és 16-17 fok pirkadatkor, csütörtök-pénteken ebben a régióban is lehűlés várható, átlagban 25 fokos maximumokkal és 15 fokos minimumokkal. Ezt követően visszatér a 28-30 fokos kánikula, de a hajnali hőmérséklet nem lesz nagyobb 15 foknál. Ezen a héten kitart a légköri instabilitás, szerdán-csütörtökön kiterjedt területeken eshet az eső, majd augusztus elején ismét megnő a csapadék valószínűsége.

A hegyvidéken ingadozó hőmérsékleti értékekre kell felkészülni: a következő napok 20-22 fokos átlagos csúcshőmérsékleti értékei után 16 fokra csökken a maximumok átlaga 25-26-án, majd ismét 22 fok körüli lesz 28-29-én, és július utolsó, illetve augusztus első napjaiban 19 fokra hűl a levegő. Az éjszakai minimumok 10-13 fok körül alakulnak, e hét első napjaiban és július 29-30-án enyhén emelkednek. Július 27-éig, majd augusztus elseje után nő a viharok és kiadós záporok valószínűsége.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!