Oláh Gyárfás tervezte a román csapat olimpiai formaruháit

2024. július 15. – 14:11

Másolás

Vágólapra másolva

Bemutatta hétfőn a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) az idei párizsi játékokon részt vevő csapat formaruháit, amit idén (is) Oláh Gyárfás tervezett a Pandora Fashionnel együttműködésben – tájékoztat a szervezet a Facebookon.

Mihai Covaliu, a COSR elnöke szerint azt szerették volna, ha a formaruhák Románia önbizalmát, optimizmusát és a soft powerét demonstrálják. A tájékoztatásban azt írják, a megnyitóünnepségen viselt ruhákat az egység a sokféleségben koncepció mentén készültek, hiszen az olimpia minden sportoló személyiségének, tehetségének és szellemiségének az ünnepe. Oláh Gyárfás designer ehhez olyan változatos ruhakollekciót javasolt, amely egymást jól kiegészítő elemekből áll, és közös nevezőre hozza a laza, sportos álláspontot, amely az együttlét és a sport örömét ünnepli. A kollekció meghatározó színe a sárga, ami nemcsak a román csapat identitásának a szimbóluma, hanem egyben egy optimista és a barátságos hangulatot is közvetít.

A tájékoztatás szerint a szett közös eleme minden sportoló esetében a póló, amihez a nők különböző hosszúságú szoknyát vagy nadrágot választhattak, sárga vagy sötétkék színben, míg a férfiak pedig rövid vagy hosszú nadrágot kaptak, szintén sárga vagy sötétkék színben, az egészhez változatosan használható dzseki is jár. A sportolókat kísérő delegáció tagjai sötétkék nadrágot és kabátot viselnek majd, illetve a sportolókéval megegyező pólót.

„A kollekciót Joie de vivre (életöröm) névre kereszteltük tisztelegve Párizs előtt és a részvétel örömének kifejezésére. A ruhák koncepciójának az erejével azt szeretném, ha Románia egy optimista nyilatkozatot tenne az egész világnak” – idézi a tervezőt a közlemény.

Oláh Gyárfás nem először tervezi a román olimpiai csapat formaruháit. 2012-ben az egykori kenus, Ivan Patzaichin divatházának, a Patzaikinnak felkérésére már megtervezhette azokat a ruhákat, amiben a megnyitóünnepségen felvonult a csapat. Az olimpiai bizottság közleménye azt írja, hogy a sportos és alkalmi ruhák készítése terén a Patzaikinnál szerzett tapasztalata, valamint a személyre szabott kollekciók gyártásának koordinálása terén való jártassága miatt esett rá a választásuk, hogy nagyon eltérő testfelépítésű sportolók gyakran atipikus méreteihez tudja igazítani a darabokat.

A formaruhákat a Pandora Fashion textilgyár készíti el, amely már a Hugo Bossnak, a Burberrynek és a COS-nak is varrt ruhákat.

Oláh Gyárfás 1975-ben született a Hargita megyei Tusnádon. Textilművészetet és divattervezést tanult a Temesvári Nyugati Egyetemen, illetve a budapesti Iparművészeti Egyetemen. A Heretique and Wanguardia, a Rozalb de Mura, majd 2011-től a Patzaikin brand tervezője. Románia egyik legeredetibb ruhatervezőjeként tartják számon, aki 2012-ben a kenderből készült, minimalista kollekcióival az elsők között hozta be a fenntarthatóság és természetközelség témáját a romániai divatiparba. 2019 óta elsősorban szobrászattal foglalkozik, először textilből készítette alkotásait. A Transtelex tavaly januárban interjúzott Oláh Gyárfással, amikor a Csíkszeredában először megszervezett Transylvanian Design Week kurátora volt. Akkor azt mondta, még nem fejezte be a ruhatervezést, „nem egy olyan dolog, ami le volna zárva”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!