Vasárnap is marad a szinte 40 fok Dél-Romániában, Erdélyben szél és felhőszakadás várható

2024. június 23. – 13:03

Másolás

Vágólapra másolva

Piros, narancssárga és sárga riasztásokat adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a kánikula miatt, de sok helyen viharokra, esőre is számítani lehet, írta az Agerpres.

Az előrejelzések szerint Erdélyben, a Bánságban, Máramarosban és Moldva nagy részén vasárnap 14 órától hétfő reggel 8 óráig óránként 50-70 kilométeres sebességű széllökésekre, felhőszakadásokra és akár jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 20-30, helyenként a 40-50 litert négyzetméterenként. A riasztás Brassó, Kovászna, Szeben, Hargita, Maros, Bákó, Neamţ, Iaşi, Botoşani, Suceava, Beszterce-Naszód, Kolozs, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Temes, Máramaros, Szilágy, Bihar és Arad megyére érvényes.

Bukarestben, valamint Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Vâlcea, Argeş és Dâmboviţa megyében piros riasztás van érvényben a hőség miatt. A vasárnapi zsinórban az ötödik nap, amikor a nappali csúcsértékek elérik a 38-39 Celsius-fokot, és a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80 egységet.

Munténia nagy részére, Dél-Moldvára és Olténia egy részére narancssárga hőségriasztás érvényes. Itt 34-37 fokig melegszik a levegő, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80 egységet. A másodfokú riasztás Mehedinţi, Gorj, Vâlcea (északi fele), Argeş (északi fele), Dâmboviţa (északi fele), Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Vrancea és Galac megyére vonatkozik.

Dél-Erdélyben, a Bánságban és Moldva központi területein is meleg lesz, de némileg csökken a hőséghullám intenzitása. A maximumok 31-33 fok körül alakulnak, a hőmérséklet-páratartalom mutató megközelíti a kritikus 80 egységet. Az elsőfokú riasztás Temes, Krassó-Szörény, Hunyad, Fehér, Szeben, Brassó, Kovászna, Bákó, Vaslui, Iaşi, Konstanca és Tulcea megyére érvényes.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!