Továbbra is marad változékony idő, zivatarokra és kánikulára is figyelmeztetnek

2024. június 12. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország 21 megyéjére érvényes sárga jelzésű riasztást adott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható zivatarok miatt. Az ország déli részén továbbra is marad a kánikula – írja az Agerpres.

Az előrejelzések szerint csütörtök reggelig Dél-Erdélyben, Székelyföldön, a Bánság déli részén, helyenként Máramarosban, Olténiában, Északnyugat-Moldvában és Munténia északi felében villámlásokkal és 55-70 km/órás széllökésekkel kísért záporok, helyenként jégeső várható. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-30 litert, helyenként a 40 litert négyzetméterenként.

Az ország déli megyéiben és Bukarestben sárga hőségriasztás van érvényben csütörtök estig. A hőmérsékleti csúcsértékek elérik a 30-34 Celsius-fokot, a hőmérséklet-páratartalom mutató megközelíti a kritikus 80 egységet.

Kedden 12 megye 31 településén volt szükség a tűzoltók közbelépésére a rossz idő okozta károk elhárítására. A katasztrófavédelmi főfelügyelőség tájékoztatása szerint Beszterce-Naszód, Krassó-Szörény, Kovászna, Hargita, Hunyad, Iaşi, Máramaros, Neamţ, Szatmár, Szeben, Suceava és Temes megyében 21 házból, 11 épület (köztük négy közintézmény) pincéjéből és 35 udvarról kellett kiszivattyúzni a vizet. Ugyanakkor eltávolítottak az úttestre dőlt 15 fát, amelyek kárt tettek négy autóban. Személyi sérülés sehol nem történt – számolt be a katasztrófavédelem.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!