Berobban a nyár, már 30-36 Celsius-fokra is lehet számítani

2024. június 8. – 12:23

Másolás

Vágólapra másolva

Szombattól igazi kánikulai hőségre lehet számítani Románia nagy részén. A meteorológusok szombatra még csak elsőfokú riasztást adtak ki, de vásárnaptól keddig tovább melegszik az idő, akkor lesz az igazi forróság.

Szombat déltől estig érvényes sárga, elsőfokú figyelmeztetés szerint a Bánságban, Olténiában, Munténia nagy részén és Délnyugat-Erdélyben melegebb lesz, mint ilyenkor általában, a központi országrészben 30 Celsius-fok, a déli megyékben 36 fok körüli csúcsértékekre lehet számítani. A riasztás Temes, Krassó-Szörény, Hunyad, Fehér, Szeben, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov megyére és Bukarestre érvényes.

Vasárnap reggeltől aztán június 11-ig, keddig narancssárga jelzésű riasztás érvényes a kánikula miatt Munténia és Olténia egy részére, ahol 35-37 fok is lehet nappal, a hőmérséklet-páratartalom mutató pedig meghaladja a kritikus 80 egységet. A másodfokú riasztás Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov megyére és Bukarestre vonatkozik.

Ugyanakkor Krassó-Szörény, Hunyad, Fehér, Szeben, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bákó, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Galac, Tulcea és Konstanca megyékben sárga riasztás lesz érvényben, 30-34 Celsius-fok közötti maximumok várhatók, a hőmérséklet-páratartalom mutató megközelíti a kritikus 80 egységet.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bákó, Neamţ, Vaslui és Galac megyében zivatarokra, felhőszakadásokra lehet számítani. Jég is hullhat. A szél is felerősödhet rövid időre.

A kánikulára való tekintettel érdemes szem előtt tartani az Országos Közegészségügyi Intézet ajánlásait. Ennek megfelelően napközben, 10-16 óra között lehetőleg tartózkodjunk árnyékban és gondoskodjunk az állandó folyadékpótlásról. Ajánlott világos színű, laza ruhák viselése, valamint fejfedők, napszemüveg és magas fényvédő faktorú krémek napi többszöri használata. Azt is javasolják, hogy ebben az időszakban a gyümölcsök és zöldségek a napi étkezéseink fontos részét képezzék.

A figyelmeztetés szerint a veszélyeztetett csoportokba tartozó embereknek még óvatosabbnak kell lenniük. Az időseknek azt ajánlják a szakemberek, hogy a szükséges bevásárlást még a reggeli órákban próbálják elintézni, és figyeljenek arra, hogy az előírásoknak megfelelően szedjék a gyógyszereiket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!