A felújított gyalui várkastély nyílt napokkal várja a látogatókat

2024. május 14. – 19:53

A felújított gyalui várkastély nyílt napokkal várja a látogatókat
A felújított várkastély a Kolozsvártól 17 kilométerre található Gyalun – Fotó: Erdélyi Hagyományok Alapítvány

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken és szombaton magyar és román nyelvű vezetett sétákkal, gyermekfoglalkozásokkal, népzenével, hagyományőrző játékokkal és bemutatókkal, családi piknikkel és koncerttel várja látogatókat a felújított gyalui várkastély, közölték a szervezők. A kétnapos eseményre ingyenes a belépés.

A romániai, európai uniós és magyarországi forrásokból felújított, Kolozsvártól mintegy 17 kilométerre fekvő várkastély Nagy Elek Budapesten élő, kolozsvári származású üzletember tulajdona, kezelője pedig az Erdélyi Hagyományok Alapítvány, amely a közlemény szerint a „rendkívüli kulturális-történeti értékkel bíró műemlék épületet meg kívánja őrizni, és minden rendelkezésére álló eszközzel azon munkálkodik, hogy a nagymúltú falak között – az értékteremtő és értékmentő munka eredményeként – újra élet legyen”.

A gyalui vár legrégebbi része a XV. század elején épült fel a hajdani Dacia provincia legnagyobb castrumának romjai közelében. A gótikus stílusjegyeket mutató épületegyüttes az első szabályos alaprajzú erdélyi vár volt, amely tömegében és számos falában is eredetinek számít, és csak a későbbiekben nyerte el a ma ismert várkastély-jellegét, és alakult át lakóépületté. Miután a kétezres évek közepén a Barcsay család visszakapta a kastély tulajdonjogát, tőlük vásárolta meg az ingatlant Nagy Elek üzletember azzal a céllal, hogy a magyar kultúrát szolgáló közösségi térré alakítsa, emlékeztet a közlemény.

Pénteken, május 17-én 17 órától, szombaton, május 18-án pedig már 12 órától a Kolozsvári Magyar Napok romkertbéli programjait is szolgáltató Salina Compania – Emese Park hagyományőrzőinek közreműködésével középkori várjátékokat és gyermekfoglalkozásokat próbálhatnak ki az érdeklődők. A Korzo Egyesület munkatársai közben magyar és román nyelvű vezetett sétákat indítanak a várkastélyban, de lacikonyhát is felállítanak a helyszínen, illetve piknikezési lehetőség is lesz, miközben Varga István „Kiscsipás” és bandája kalotaszegi muzsikával fokozza a hangulatot.

Péntek este 19 órától a Tokos Zenekar lép fel, szombat este 19 órától pedig a Novák Péterrel kiegészült Loose Neckties Society, vagyis a kolozsvári színészzenekar örömzenélésére kerül sor.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!