A felújított gyalui várkastély nyílt napokkal várja a látogatókat

2024. május 14. – 19:53

A felújított gyalui várkastély nyílt napokkal várja a látogatókat
A felújított várkastély a Kolozsvártól 17 kilométerre található Gyalun – Fotó: Erdélyi Hagyományok Alapítvány

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken és szombaton magyar és román nyelvű vezetett sétákkal, gyermekfoglalkozásokkal, népzenével, hagyományőrző játékokkal és bemutatókkal, családi piknikkel és koncerttel várja látogatókat a felújított gyalui várkastély, közölték a szervezők. A kétnapos eseményre ingyenes a belépés.

A romániai, európai uniós és magyarországi forrásokból felújított, Kolozsvártól mintegy 17 kilométerre fekvő várkastély Nagy Elek Budapesten élő, kolozsvári származású üzletember tulajdona, kezelője pedig az Erdélyi Hagyományok Alapítvány, amely a közlemény szerint a „rendkívüli kulturális-történeti értékkel bíró műemlék épületet meg kívánja őrizni, és minden rendelkezésére álló eszközzel azon munkálkodik, hogy a nagymúltú falak között – az értékteremtő és értékmentő munka eredményeként – újra élet legyen”.

A gyalui vár legrégebbi része a XV. század elején épült fel a hajdani Dacia provincia legnagyobb castrumának romjai közelében. A gótikus stílusjegyeket mutató épületegyüttes az első szabályos alaprajzú erdélyi vár volt, amely tömegében és számos falában is eredetinek számít, és csak a későbbiekben nyerte el a ma ismert várkastély-jellegét, és alakult át lakóépületté. Miután a kétezres évek közepén a Barcsay család visszakapta a kastély tulajdonjogát, tőlük vásárolta meg az ingatlant Nagy Elek üzletember azzal a céllal, hogy a magyar kultúrát szolgáló közösségi térré alakítsa, emlékeztet a közlemény.

Pénteken, május 17-én 17 órától, szombaton, május 18-án pedig már 12 órától a Kolozsvári Magyar Napok romkertbéli programjait is szolgáltató Salina Compania – Emese Park hagyományőrzőinek közreműködésével középkori várjátékokat és gyermekfoglalkozásokat próbálhatnak ki az érdeklődők. A Korzo Egyesület munkatársai közben magyar és román nyelvű vezetett sétákat indítanak a várkastélyban, de lacikonyhát is felállítanak a helyszínen, illetve piknikezési lehetőség is lesz, miközben Varga István „Kiscsipás” és bandája kalotaszegi muzsikával fokozza a hangulatot.

Péntek este 19 órától a Tokos Zenekar lép fel, szombat este 19 órától pedig a Novák Péterrel kiegészült Loose Neckties Society, vagyis a kolozsvári színészzenekar örömzenélésére kerül sor.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!