Idén nem tudja megmászni a Shishapangma 8027 m magas csúcsát Varga Csaba

2024. április 23. – 15:24

Másolás

Vágólapra másolva

Idén nem tudja megmászni a 8027 méter magasan fekvő Shishapangmát Varga Csaba, mivel többszöri halasztás után végül egyetlen hegymászónak sem adtak engedélyt a kínai hatóságok a csúcstámadásra – tájékoztat a hegymászó Facebook oldala.

A nagyváradi hegymászó április elején indult a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására. Varga Csaba pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül szerette volna megmászni a Himalája-hegység tibeti oldalán (Kína), a nepáli határhoz közel magasodó hegycsúcsot. Az első magyar lehetett volna, akinek ez sikerül. Április közepén aztán arról érkeztek hírek, hogy csúszik a csúcs meghódítása, mert a kínai hatóságok még nem adtak senkinek mászóengedélyt. Végül kedden bejelentette, hogy idén nem tudja megmászni a Shishapangmát.

„Sorry! Team! Shisha seems 100% closed” – idézik a Facebook bejegyzésben az expedíció szervezőit.

„Csaba rendkívül csalódott, de nem adja fel álmait. Most hazatér, de már tervezi más nyolcezres expedícióit” – tették még hozzá. Vargának akklimatizálódás után május elején kellett volna megkezdje a csúcstámadást

Vargának az idei a tizenegyedik éve, hogy nyolcezres expedíción veszek részt. A hegymászó eddig hat 8000 méternél magasabb hegycsúcsra jutott fel pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül: 2013-ban a Gasherbrum II (8035 m), 2014-ben a Broad Peak (8051 m), 2017-ben a Manaszlu (8163 m), 2019-ben a Gasherbrum I (8068 m), 2021-ben a Dhaulagiri (8167 m), 2023-ban Nanga Parbat (8125 m) hegycsúcsot hódította meg. Vargának akklimatizálódás után május elején kellett volna megkezdje az újabb csúcstámadást, de ez már nem fog megtörténni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!