Turisztikai attrakciót csinálnak a berethalmi evangélikus erődtemplomból

2024. április 23. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

Turisztikai attrakciót csinálnak a berethalmi evangélikus erődtemplomból, Erdély egyik leglátványosabb műemlékéből – írja a Libertatea. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő épületegyüttes környékét Európai Uniós forrásokból újítják meg, és teszik elérhetővé a turisták számára.

A portál úgy fogalmaz, hogy a projektben az 500 éves műemléket (a középkori templom átépítése és fallal való megerősítése 1524-ben fejeződött be.) körülvevő terület gyökeresen átalakul majd, kulturális, szabadidős és kiállítóterek fejlesztését tervezik. A település önkormányzata és a helyi evangélikus egyházközség által közösen megpályázott beruházás összértéke csaknem 28,4 millió lej, amelyből 23,8 millió lej vissza nem térítendő támogatás.

Az önkormányzat beszámolója szerint évek óta tervezik a műemlék környékének felújítását, és hozzáférhetőbbé tételét a turisták számára, megvannak már a tervek és az építési engedélyek is, de a pénz eddig hiányzott. Most sikerült támogatást szerezni a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől. Mircea-Mihai Dragomir polgármester szerint következhet a kivitelező kiválasztása, majd – szerinte – szeptemberben már el is kezdődhet a tényleges munka, és várhatóan két évbe telik majd.

Forrás: Berethalom Önkormányzata
Forrás: Berethalom Önkormányzata

A projektben felújítják a település főterét, a December 1. teret. Ez lesz a világörökségi helyszín központja, új városi bútorokat kap. A téren kiállítási központot is kialakítanak, ahol az épületegyüttes történetével és építészetével ismerkedhetnek meg a turisták. Az épületegyüttes körül sétálóövezetet is kialakítanak, ahol a turisták közelebb kerülhetnek az épületegyütteshez.

A berethalmi evangélikus erődtemplom Erdélyi egyik leglátványosabb műemléke, amelyet évente mintegy 30 ezer turista keres fel. A mostani felújítással megdupláznák a számukat.

A templom körüli épületegyüttes arról is híres, hogy itt működött az a szoba, ahol úgy zárták össze a válni készülő házastársakat hat hétre, hogy mindenen, még az evőeszközökön is osztozniuk kellett. A faluban 300 évig egyetlen válást regisztráltak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!