Nem hétköznapi lehetőség a Román Nemzeti Bank kolozsvári fiókjában: két napig előjegyzés nélkül lehet látogatni

2024. április 16. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön és pénteken, április 18-án és 19-én nyílt napot tartanak a Román Nemzeti Bankban – tájékoztat az intézmény közleménye. A tájékoztatás elsősorban nyilván a bukaresti székházat említi, ahol egy Avram Iancu életével kapcsolatos tárlatot is ajánlanak az érdeklődőknek, de azt is megjegyzik, hogy az intézmény vidéki székhelyeit is megnyitják a közönség előtt, így Erdélyben a kolozsvári regionális kirendeltséget, illetve a marosvásárhelyi és nagyszebeni fiókokat. Ezen kívül látogatható lesz a temesvári regionális kirendeltség, illetve a máramarosi fiók Nagybányán.

Ez azt jelenti, hogy Kolozsváron előzetes bejelentkezés nélkül lesz lehetőség megnézni számos erdélyi korabeli érme és bankjegy mellett például Róth Miksa üvegablakait is, ami a kirendeltség fogadóját díszíti. A Román Nemzeti Bank épületei egyébként csak előzetes bejelentkezéssel látogathatók, legalábbis a bukaresti biztosan.

A székhelyek csütörtökön és pénteken délelőtt 11 óra és este 19 óra között lesznek látogathatók, az utolsó érdeklődőket 18 órakor engedik be. 20 fős csoportokba szerveződve lehet belépni, tehát egyszerre ennyi ember tartózkodhat bent, akinek vezetett sétát is tartanak (természetesen román nyelven). Ugyanakkor a látogatók poggyászellenőrzésen esnek át a belépés előtt, és nagyobb csomagot nem lehet bevinni az épületbe. Fotózni mobillal (tehát nem kereskedelmi célból) a beléptetés kivételével viszont engedélyezve lesz, ami nagy szó, mert alapesetben még az épület előtt sem lehet fényképezni. A részletes tájékoztatást itt találni a látogatással kapcsolatos szabályokról.

A Román Nemzeti Bank Kolozsvári Regionális Kirendeltségének épülete az egykori Kolozsvári Takarékpénztár és Hitelbank székhelyén található. És az igen látványos üvegablakok mellett két mozaikja is látható a teremben Róth Miksának. Ezek a két banki alapműveletnek, a megtakarításnak és a hitelezésnek az allegóriái.

Korábban, 2017-ben a Kolozsvári Magyar Napok alatt is meg lehet nézni a termet. Akkor azt írtam, hogy a teremben megtekinthető az Erdély pénzérméit bemutató numizmatikai gyűjtemény is, amely a római kortól a jelenkorig mutatja be a vert érmék, illetve bankjegyek sorozatait. Például II. Rudolf tallérját 1586-ból, Báthory Zsigmond garasát, illetve Mátyás király aranydukátját.

A Transtelex kétéves szülinapjára egy kérdőívvel is készültünk! Töltsd ki te is, mondd el, mit gondolsz a lapunkról, milyen tartalmaink tetszenek neked igazán, miben kell fejlődnünk még, és mi az, amit egész egyszerűen el kellene engednünk. A kérdőívet itt találod!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!