Marosvásárhelyi lány döntötte meg Kovács Ági 24 éves úszócsúcsát

2024. április 10. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

A marosvásárhelyi Fángli Henrietta megdöntötte Kovács Ági 24 éve fennálló magyar csúcsát 100 méteres mellúszásban, ideje 1:07,50 – írja a Magyar Úszószövetség. Fángli a Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján javította a legrégebbi magyar csúcsot, amit még a 2000-es sydney-i olimpián állított fel Kovács.

A szövetség honlapja szerint Fángli Henrietta már a reggeli előfutamok során feltűnést keltett azzal, hogy a legjobb idővel lett finalista. Aztán a koraesti döntőben feltette az i-re a pontot, és megdöntötte Kovács 1:07.79-es magyar csúcsát is. Ez ugyanakkor nem jelent neki olimpiai részvételt, eredménye ugyanis hét tizednyire van az olimpiai A-szinttől.

Fángli története is tanulságos. 2001-ben született Marosvásárhelyen. Gyerekkora óta úszik versenyszinten, karrierje során számos sikert elért, országos csúcsokat döntött, román bajnok is volt. Hét évig a Marosvásárhelyi CSS-ben versenyzett, majd többször is klubot váltott, 2021-ben a Marosvásárhelyi VSK sportolója lett. Hosszú ideig Petelei Attila készítette fel, majd 2018-ban Bartalis Károlyhoz került, aztán Houstonban kapott ösztöndíjat.

A marosvásárhelyi lány sokáig próbálkozott a román úszósportban, de úgy érzi, semmi támogatást nem kapott. Elmondása szerint Romániában sokszor az edzési körülmények sem mindig voltak adottak, hátráltatták a felkészülését. Előfordult, hogy egy hónapot is ki kellett hagynia, mert bezárták az uszodát vagy a konditermet. Az is megtörtént, hogy amikor 50 méter mellen megdöntötte a saját országos csúcsát, még a versenyen sem számoltak be róla.

A Transtelex kétéves szülinapjára egy kérdőívvel is készültünk! Töltsd ki te is, mondd el, mit gondolsz a lapunkról, milyen tartalmaink tetszenek neked igazán, miben kell fejlődnünk még, és mi az, amit egész egyszerűen el kellene engednünk. A kérdőívet itt találod!

A Magyar Úszószövetség közlése szerint aztán tavaly Rómában szinte véletlenül találtak egymásra Petrov Ivánnal, a győri úszóklub edzőjével, majd megbeszélték, hogy nála folytatja a karrierjét. Ráadásul a román szövetség hivatalosan lemondott Fángliról, így teljes jogú magyar állampolgárként (és sportmagyarként) dönthetett most csúcsot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!