Fákat döntött ki a szél, amely helyenként szaharai homokot is fúj

2024. április 2. – 13:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bihar és Hunyad megyében Ro-Alert-üzenetben figyelmeztették a lakosságot kedden az erős szélre. Hunyad megyében tetőt is letépett és fákat döntött az úttestre a nagyerejű légmozgás, számolt be a Digi24.ro. Brassóban még kedd reggel is rosszak voltak a látásviszonyok a szaharai porfelhő miatt, írta a portál.

Erős szélre figyelmeztető narancssárga riasztás van érvényben kedd reggeltől a fővárosban és 19 megyében, írta az Agerpres. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Szatmár, Szilágy, Máramaros, Kolozs, Fehér, Beszterce-Naszód, Suceava, Neamţ, Botoşani, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Buzău, Brăila, Konstanca és Tulcea megyében 8 órától 18 óráig 80-85 kilométeres, a hegyekben 120 kilométeres óránkénti sebességgel fújhat a szél.

Az ország többi részében kedden 8 és 22 óra között sárga jelzésű szélriasztás van érvényben. Az előrejelzés szerint 55-65, helyenként 70-80 kilométeres óránkénti sebességgel fújhat a szél, hegyvidéken 90-110 kilométer/órás széllökések várhatók.

Az IGSU 13 óráig összesített adatai szerint Fehér, Bihar, Botoşani, Buzău, Kolozs, Dâmboviţa, Giurgiu, Hunyad, Ilfov, Maros, Prahova, Suceava és Vâlcea megye 17 településének területén, valamint Bukarestben volt szükség a katonai tűzoltók beavatkozására. A bevetések során 13 épületelemet, 60 szél által kidöntött fát, négy úttestre zuhant oszlopot kellett eltávolítani. Három lakóingatlanban, egy melléképületben és 16 személygépkocsiban esett kár.

A fekete-tenger-parti kikötőket lezárták a nagy szél miatt, és a kompszállítás is szünetel a Dunán Zimnicea, illetve Turnu Măgurele és a bolgár part között.

A szél által megrongált vezetékek miatt hét Hargita megyei településen vannak gondok az áramellátással, a szolgáltatók munkatársai dolgoznak a hibák elhárításán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn Facebook-oldalán figyelmeztetett arra, hogy kedd este 10 óráig érzékelhető lesz még a szaharai por jelenléte Románia felett. A narancssárga porfelhő főleg ott volt észlelhető például az autókon, ahol hétfőről keddre virradó éjjel esett, azaz Románia nyugati, északi és központi részén.

A Copernicus európai légtérfigyelő szolgálat egyébként közel valós idejű képet mutat a levegőben mozgó szennyeződésekről.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!